Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i sodę - wymieszać, przesiać i odstawić.
Śliwki umyć, przepołowić (lub pokroić na ćwiartki, jeśli śliwki są duże) i pozbawić pestek.
W dużym naczyniu umieścić cukier, olej, jajko, skórkę i sok z cytryny. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać jogurt, zmiksować. Kolejno dodać zawartość miski z mąką i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej*.
Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Na wierzch ściśle ułożyć połówki śliwek, rozcięciem ku górze, lekko wciskając je w masę.
Piec w temperaturze 160°C przez około 50 - 60 minut lub dłużej, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!