KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (8)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Data: 29 Sierpień 2013
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 50 min - 1 h 
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 25.
Wymiary blachy: 20 x 30 cm.

Recenzja

Pyszne, (nie)zwykłe i baaardzo wilgotne ciasto jogurtowe. Gorąco polecam wszystkim wielbicielom tego typu ciast, bo z pewnością nie będziecie zawiedzeni! :) Poza znakomitym smakiem jest także banalnie proste do wykonania. Nie pamiętam już ile razy je piekłam, ale na pewno ta liczba wciąż będzie rosła :) Szczerze polecam!

Składniki

Na ciasto:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną i sodę - wymieszać, przesiać i odstawić.

Śliwki umyć, przepołowić (lub pokroić na ćwiartki, jeśli śliwki są duże) i pozbawić pestek.

W dużym naczyniu umieścić cukier, olej, jajko, skórkę i sok z cytryny. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać jogurt, zmiksować. Kolejno dodać zawartość miski z mąką i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej*.

Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Na wierzch ściśle ułożyć połówki śliwek, rozcięciem ku górze, lekko wciskając je w masę.

Piec w temperaturze 160°C przez około 50 - 60 minut lub dłużej, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Moje uwagi

* Ciasto powinno wyjść gęste i może wyglądać na zwarzone, ale nie należy się tym przejmować.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz