Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Nektarynki umyć, przepołowić, pozbawić pestek i pokroić w grube plastry.
Do miseczki przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę. Dodać cukier, wymieszać i odstawić.
W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki: kefir, mleko, olej, jajka i aromat migdałowy. Dodać zawartość miski z mąką i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę kwadratową o boku długości 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Na wierzch ściśle poukładać nektarynki (lub inne owoce), delikatnie powciskać w ciasto.
Piec w temperaturze 180°C przez około 45 - 55 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.
Wystudzone ciasto posmarować konfiturą i obsypać płatkami migdałowymi.
Smacznego!