KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2019 (33)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Wilgotne ciasto z nektarynkami

Data: 11 Sierpień 2015
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 45 min - 55 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 24 x 24 cm.

Recenzja

Przepyszne i baaardzo wilgotne ciasto, które przygotować możemy z dowolnymi letnimi owocami :) Wykorzystując zamiast nektarynek śliwki, jagody czy truskawki uzyskamy ten sam, a jednak inny słodki wypiek. Do tego ciasto wymaga niewiele czasu - robi się je łatwo i błyskawicznie :) Szczerze polecam!

Składniki

Na ciasto:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Nektarynki umyć, przepołowić, pozbawić pestek i pokroić w grube plastry.

Do miseczki przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę. Dodać cukier, wymieszać i odstawić.

W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki: kefir, mleko, olej, jajka i aromat migdałowy. Dodać zawartość miski z mąką i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę kwadratową o boku długości 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Na wierzch ściśle poukładać nektarynki (lub inne owoce), delikatnie powciskać w ciasto.

Piec w temperaturze 180°C przez około 45 - 55 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Wystudzone ciasto posmarować konfiturą i obsypać płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Moje uwagi

* Robiąc ciasto po raz pierwszy zapomniałam nałożyć na nie kleksy konfitury jeszcze przed pieczeniem, tak jak miało być zgodnie z przepisem. Zamiast tego posmarowałam je już po upieczeniu i wystudzeniu - wyszło przepysznie, więc właśnie taką wersję zamieszczam :)
Źródło: smakuje.blox.pl.
Odrobinę go zmodyfikowałam.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz