KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto ucierane z owocami i kruszonką

Data: 25 Lipiec 2013
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 45 min - 55 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 16.
Wymiary blachy: 20 x 30 cm.

Recenzja

Przepyszne, letnie ciasto, które przygotować możemy z dowolnymi ulubionymi owocami, w tym także mrożonymi :) Szybkie i nieskomplikowane. Bardzo polecam (koniecznie wypróbujcie je z sezonowymi owocami)!

Składniki

Na ciasto ucierane:

Dodatkowo:

  • 600 g dowolnych owoców (np. truskawki, jagody, maliny)*

Na kruszonkę:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto ucierane:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Owoce umyć, odszypułkować/pozbawić pestek, większe z nich pokroić na mniejsze kawałki.

Obie mąki i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.

W misie miksera umieścić masło, cukier i szczyptę soli. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde jajko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Na wierzch ściśle poukładać owoce (truskawki i śliwki układając rozcięciami ku górze), delikatnie powciskać w ciasto. Przed pieczeniem posypać ciasto hojnie kruszonką.

Piec w temperaturze 175°C przez około 45 - 55 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Kruszonka:

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.

Smacznego!

Moje uwagi

* Mogą być mrożone - owoców należy wcześniej nie rozmrażać, tylko oprószyć je w mące ziemniaczanej i takie wyłożyć na ciasto. Przy użyciu mrożonych owoców ciasto należy piec trochę dłużej, ale też do suchego patyczka.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz