KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2019 (44)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Muffinki jogurtowe z borówkami

Data: 26 Lipiec 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 25 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.

Recenzja

To już drugi na stronie przepis na muffinki jogurtowe, tym razem jednak w wydaniu z borówkami (starszy przepis znajdziecie tutaj: Muffinki jogurtowe z porzeczkami). Właśnie takie muffinki uwielbiam - bardzo wilgotne i mięciutkie, niczym ciasto jogurtowe, ale w bardziej poręcznej i "wyjściowej" postaci :) Dodatek owoców jest tu wręcz konieczny i wcale nie muszą to być borówki czy jagody, ale równie dobrze także inne owoce lata :) Do tego ich wykonanie jest ekspresowe! Bardzo polecam!

Składniki

Na muffinki*:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miseczki przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodać cukier, cukier z prawdziwej wanilii, wymieszać i odstawić.

W drugiej miseczce umieścić jogurt, jajka i olej. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać borówki (lub inne owoce) i delikatnie wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto nakładać do papilotek, wypełniając je prawie do wysokości papilotki. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Wystudzone muffinki oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Moje uwagi

* Zamiast zwykłych papilotek wykorzystałam papilotki - tulipany, w których wyszło mi ok. 7 dużych muffinek. Ciasta wystarczy na 12 standardowej wielkości papilotek.
Źródło: www.mirabelkowy.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz