Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, cynamon i sodę - wymieszać, przesiać i odstawić.
Rabarbar umyć i pokroić na kawałki o grubości ok. 1 cm (nie trzeba go obierać). Wymieszać ze 100 g cukru, odstawić.
W misie miksera umieścić masło i pozostały cukier (170 g). Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde jajko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać ekstrakt z wanilii, zmiksować. Kolejno dodawać przesiane suche składniki i mąkę kukurydzianą na przemian z jogurtem, mieszając szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na koniec dodać rabarbar i delikatnie wymieszać.
Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Delikatnie przełożyć ciasto do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 170°C przez około 55 - 70 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!