KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (36)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Cynamonowe ciasto z polentą i rabarbarem

Data: 10 Czerwiec 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 55 min - 1 h 10 min
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 16.
Średnica blachy: 22 cm.

Recenzja

Przepyszne, aromatyczne i bardzo wilgotne ciasto jogurtowe z dodatkiem całkiem sporej ilości rabarbaru. Kwaskowaty smak tego warzywa doskonale komponuje się ze słodkim ciastem, jednocześnie w nim nie dominując. Podobnie jest z mąką kukurydzianą, która wyraźnie wpływa na całokształt, a której obecność można wyczuć dopiero wiedząc, że znajduje się w cieście. I chociaż efekt końcowy wygląda dość niepozornie, to dosłownie rozpływa się w ustach (zresztą jak każde ciasto jogurtowe) :) Bardzo polecam!

Składniki

Na ciasto:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, cynamon i sodę - wymieszać, przesiać i odstawić.

Rabarbar umyć i pokroić na kawałki o grubości ok. 1 cm (nie trzeba go obierać). Wymieszać ze 100 g cukru, odstawić.

W misie miksera umieścić masło i pozostały cukier (170 g). Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde jajko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać ekstrakt z wanilii, zmiksować. Kolejno dodawać przesiane suche składniki i mąkę kukurydzianą na przemian z jogurtem, mieszając szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na koniec dodać rabarbar i delikatnie wymieszać.

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Delikatnie przełożyć ciasto do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 170°C przez około 55 - 70 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Moje uwagi

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz