KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (45)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Włoskie ciasto ze śliwkami i ricottą

Data: 26 Październik 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 45 min - 55 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 16.
Średnica blachy: 22 cm.

Recenzja

Mięciutkie, wilgotne ciasto z dodatkiem serka ricotta, wmieszanego do środka. Świetnie sprawdzi się nie tylko ze śliwkami, ale i innymi owocami sezonowymi np. brzoskwiniami, jagodami czy jabłkami. Naprawdę bardzo smaczne ciasto do herbatki czy kawki :) Polecam!

Składniki

Na ciasto:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, odstawić.

Śliwki umyć, przepołowić (lub pokroić na ćwiartki, jeśli śliwki są duże) i pozbawić pestek.

W misie miksera umieścić jajka i cukier. Zmiksować do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Dodać serek ricotta, w trzech turach, cały czas ucierając. Kolejno wlewać cienkim strumieniem olej, cały czas miksując. Dodać skórkę z cytryny, zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Ciasto będzie bardzo gęste i takie ma być.

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Na wierzch ściśle ułożyć połówki śliwek (lub inne owoce), rozcięciem ku górze, lekko wciskając je w masę.

Piec w temperaturze 160°C przez około 45 - 55 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Moje uwagi

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz