KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2019 (23)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
Facebook
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto maślankowe z truskawkami

Data: 21 Maj 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 50 min - 1 h 
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 16.
Wymiary blachy: 20 x 30 cm.

Recenzja

Typowo letnie ciasto, z którym bez problemu poradzą sobie nawet osoby uważające się za "dwie lewe ręce" w kuchni :) Nie ma tu nawet konieczności odpalania miksera, chociaż ja osobiście wolę mieszać całość z jego pomocą. Wszystko robi się błyskawicznie, chyba najwięcej czasu zajmuje krojenie i układanie truskawek na wierzchu :) Ciasto jest lekkie, mięciusieńkie i bardzo wilgotne :) Do zrobienia z dowolnymi owocami sezonowymi, także mrożonymi :) Bardzo polecam!

Składniki

Na ciasto:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na połówki, a większe z nich pokroić na mniejsze kawałki.

Do miseczki przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodać cukier, wymieszać i odstawić.

W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki: maślankę, olej i jajka. Dodać zawartość miski z mąką i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Na wierzch ściśle ułożyć kawałki truskawek, lekko wciskając je w masę.

Piec w temperaturze 180°C przez około 50 - 60 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Moje uwagi

* Mogą być mrożone - należy ich wcześniej nie rozmrażać. Przy użyciu mrożonych owoców ciasto należy piec trochę dłużej, ale też do suchego patyczka.
Źródło: zjemto.blog.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz