KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Maślane ciasto ze śliwkami

Data: 25 Listopad 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 50 min - 1 h 
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 16.
Średnica blachy: 22 cm.

Recenzja

Zastanawiałam się jak zatytułować ten przepis, aby nie wskazywał on na zupełnie zwykłe ciasto ze śliwkami. Stwierdziłam, że ze względu na dodatek sporej ilości masła, taka właśnie nazwa będzie całkiem niezła :) Za sprawą tego bowiem składnika ciasto wychodzi bardzo wilgotne, mięciutkie i doskonale komponuje się ze śliwkami. Dla mnie to takie podstawowe ciasto, obowiązkowe do upieczenia w sezonie śliwkowym :) Przepis pochodzi ze starych zapisków mojej mamy, więc jest przetestowany przez wiele lat i szczerze go polecam!

Składniki

Na ciasto ucierane:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia.

Śliwki umyć, przepołowić (lub pokroić na ćwiartki, jeśli śliwki są duże) i pozbawić pestek.

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.

W misie miksera umieścić jajka i cukier. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Kolejno wlewać cienkim strumieniem roztopione masło, cały czas miksując. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Tortownicę o średnicy 22 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Około 1/3 ciasta przelać do formy, wyrównać. Na cieście równomiernie rozłożyć mniejszą połowę przygotowanych śliwek, delikatnie powciskać je w ciasto. Na śliwki wyłożyć połowę pozostałego ciasta (tylko tyle, aby delikatnie przykryło owoce). Rozłożyć kolejną warstwę śliwek, zostawiając kilka do ułożeniu na wierzchu ciasta. Na koniec wyłożyć resztę ciasta, a na nie resztę śliwek.

Piec w temperaturze 180°C przez około 50 - 60 minut (lub dłużej), do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz