Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, migdały i proszek do pieczenia - wymieszać i odstawić.
W drugim naczyniu umieścić masło, jajka, cukier i ekstrakt z wanilii. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Połowę ciasta przełożyć do formy, wyrównać. Na ciasto wyłożyć połowę malin, lekko wciskając je w masę. Przykryć pozostałym ciastem, na które wyłożyć resztę malin, wciskając je w ciasto. Posypać płatkami migdałowymi.
Piec w temperaturze 170°C przez około 45 - 50 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!