KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto migdałowe z malinami

Data: 21 Lipiec 2021
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 45 min - 50 min
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.
Średnica blachy: 22 cm.

Recenzja

Pyszne, intensywnie migdałowe i bardzo wilgotne ciasto z dodatkiem świeżych malin. Doskonałe połączenie, o którym przekonałam się już jakiś czas temu, więc jeśli jeszcze go nie znacie, to zachęcam do spróbowania :) To szybki, pyszny i trochę mniej typowy sposób wykorzystania malin. Polecam, ja z pewnością jeszcze nie raz powtórzę ten przepis :)

Składniki

Na ciasto:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, migdały i proszek do pieczenia - wymieszać i odstawić.

W drugim naczyniu umieścić masło, jajka, cukier i ekstrakt z wanilii. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Połowę ciasta przełożyć do formy, wyrównać. Na ciasto wyłożyć połowę malin, lekko wciskając je w masę. Przykryć pozostałym ciastem, na które wyłożyć resztę malin, wciskając je w ciasto. Posypać płatkami migdałowymi.

Piec w temperaturze 170°C przez około 45 - 50 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Moje uwagi

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz