Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Brzoskwinie pokroić w grube plastry (na 2 plastry każdą połówkę brzoskwini).
Do miseczki przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Odstawić.
W misie miksera umieścić masło, cukier i cukier z prawdziwej wanilii. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde jajko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Na przemian dodawać przesiane suche składniki oraz jogurt, mieszając szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę prostokątną o wymiarach 28 x 38 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przelać do formy, wierzch wyrównać. Pozostałe ciasto wymieszać z masą makową i wyłożyć na ciasto jasne. Na wierzchu poukładać kawałki brzoskwiń.
Piec w temperaturze 150°C przez około 45 - 50 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć, posmarować konfiturą i wystudzić.
Smacznego!