KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (35)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto ucierane z makiem i brzoskwiniami

Data: 7 Lipiec 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 35 min
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Wymiary blachy: 28 x 38 cm.

Recenzja

Ciasto ucierane, które w połowie nie posiada żadnych dodatków, w połowie zmieszane jest z masą makową, a jego wykończenie stanowią kawałki brzoskwiń (świeżych lub z puszki). Dodatki te czynią ciasto naprawdę wyjątkowym, świetnie skomponowanym smakowo i ciekawie wyglądającym po ukrojeniu (chociaż myślę, że mimo wszystko jeszcze lepiej smakuje niż wygląda - jest bardzo niepozorne :)). Całość jest przepyszna, wilgotna, a przez owocowy akcent także bardzo letnia w smaku. Ogromnie polecam!

Składniki

Na ciasto ucierane:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Brzoskwinie pokroić w grube plastry (na 2 plastry każdą połówkę brzoskwini).

Do miseczki przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Odstawić.

W misie miksera umieścić masło, cukier i cukier z prawdziwej wanilii. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde jajko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Na przemian dodawać przesiane suche składniki oraz jogurt, mieszając szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę prostokątną o wymiarach 28 x 38 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przelać do formy, wierzch wyrównać. Pozostałe ciasto wymieszać z masą makową i wyłożyć na ciasto jasne. Na wierzchu poukładać kawałki brzoskwiń.

Piec w temperaturze 150°C przez około 45 - 50 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć, posmarować konfiturą i wystudzić.

Smacznego!

Moje uwagi

* Jedna puszka to odrobinę za mało. Oprócz brzoskwiń z puszki można także wykorzystać świeże brzoskwinie lub nektarynki, pozbawione pestek i pokrojone w grube plastry.

Komentarze

Dodaj nowy komentarz
Gość
2020-07-08 12:41
Co z tą masą makową? Nie ma jej w przepisie, jaka i ile ma jej być?
Na paterce
2020-07-08 12:49
Rzeczywiście, zjadłam jeden składnik :P Już poprawione :) Ja używałam gotowej, kupnej masy makowej z puszki, ale oczywiście może być też domowa.
Gość
2020-07-08 12:57
Dziekuję
Odpowiedz