Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić (powinna pozostać płynna).
W misie miksera umieścić masło i cukier puder. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde jajko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać przestudzoną do temperatury pokojowej lub lekko ciepłą czekoladę i wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera, do połączenia. Dodać przesianą mąkę i wymieszać tylko do połączenia się składników.
Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 ciasta brownie przelać do formy, wyrównać. Na wierzch wylać masę serową, wierzch wyrównać. Kolejno wyłożyć resztę ciasta brownie (najlepiej przy pomocy dwóch małych łyżeczek) oraz ułożyć wiśnie.
Piec w temperaturze 170°C przez około 50 - 60 minut. Gotowe brownie jest lepkie w środku (czekolada oblepia patyczek), ale na patyczku włożonym w środek brownie nie powinno być śladów surowego ciasta. Wyjąć i wystudzić.
Smacznego!