KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Serniko-brownie z wiśniami

Data: 7 Marzec 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 35 min
Czas pieczenia: 45 min - 1 h 
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 20 x 30 cm.

Recenzja

Nieziemsko pyszne i uzależniające! Intensywnie czekoladowe ciasto, o zakalcowatej strukturze (jak na brownie przystało) wraz z delikatną masą serową oraz wiśniami sprawiają, że nie sposób poprzestać na jednym małym kawałku :) Wszystko tu idealnie do siebie pasuje i wzajemnie się uzupełnia. Robiłam to ciasto już kilka razy i za każdym z nich znikało w tempie błyskawicznym :) Koniecznie je wypróbujcie, szczególnie, jeśli jesteście fanami tego typu ciast :)

Składniki

Na masę serową:

Na ciasto brownie:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić je w misie miksera i dokładnie rozetrzeć, dosładzając do smaku. Odstawić.

Ciasto brownie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić (powinna pozostać płynna).

W misie miksera umieścić masło i cukier puder. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde jajko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać przestudzoną do temperatury pokojowej lub lekko ciepłą czekoladę i wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera, do połączenia. Dodać przesianą mąkę i wymieszać tylko do połączenia się składników.

Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 ciasta brownie przelać do formy, wyrównać. Na wierzch wylać masę serową, wierzch wyrównać. Kolejno wyłożyć resztę ciasta brownie (najlepiej przy pomocy dwóch małych łyżeczek) oraz ułożyć wiśnie.

Piec w temperaturze 170°C przez około 50 - 60 minut. Gotowe brownie jest lepkie w środku (czekolada oblepia patyczek), ale na patyczku włożonym w środek brownie nie powinno być śladów surowego ciasta. Wyjąć i wystudzić.

Smacznego!

Moje uwagi

Źródło: whiteplate.com.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz