KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (6)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Brownie z pijanymi wiśniami i polewą czekoladową

Data: 14 Styczeń 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 35 min
Czas oczekiwania: 20 min - 30 min
Czas pieczenia: 30 min - 35 min
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 20 x 30 cm.

Recenzja

Genialny sposób na wykorzystanie wiśni lub czereśni pozostałych po domowej roboty nalewkach :) Choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać tu także zwykłe owoce, bez alkoholu. Jednakże przy użyciu wiśni z jego dodatkiem, ciasto zyskuje pewnego "pazura" i moim zdaniem smakuje jeszcze lepiej i wykwintniej. Zresztą wiśnie z czekoladą to jedno z połączeń idealnych i sprawdzonych. Jak każde brownie, także i to doskonale zaspokaja ochotę na czekoladę :) Ogromnie polecam!

Składniki

Na ciasto brownie:

Na polewę czekoladową:

Dodatkowo:

  • ok. 400 - 500 g odsączonych wiśni z nalewki lub słoika z wódką**
Zmień jednostki

Przepis

Ciasto brownie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić, dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić (powstały sos powinien pozostać płynny).

Do miseczki przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.

W misie miksera umieścić jajka, cukier, ekstrakt z wanilii i zmiksować do połączenia. Dodać przestudzony do temperatury pokojowej lub lekko ciepły sos czekoladowy i wymieszać rózgą kuchenną lub na niskich obrotach miksera, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać tylko do połączenia się składników.

Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 160°C przez około 30 - 35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.

Polewa czekoladowa:

W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego*. Schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Wykończenie:

Wystudzone ciasto posmarować cienką warstwą polewy czekoladowej, na której poukładać odsączone wiśnie**. Wierzch polać pozostałą gęstniejącą polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Moje uwagi

* Gdyby czekolada nie rozpuściła się do końca, a kremówka była już zbyt chłodna - można podgrzać całość na palniku, lecz tylko przez chwilę (!), do ocieplenia polewy.

** Jeśli nie posiadamy wiśni z nalewki, możemy też przełożyć do słoika świeże, odpestkowane wiśnie, zalać je ok. 250 - 300 ml wódki, zakręcić i odstawić na noc lub dobę do nasączenia. Możemy też wykorzystać same świeże, odpestkowane wiśnie :)

Źródło: ilovebake.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz