Kawę (rozpuszczalną lub z ekspresu) rozpuścić w gorącej wodzie. Przelać do płaskiej miseczki, w której wygodnie będzie nasączać biszkopty, odstawić do wystygnięcia.
Do wystudzonej kawy dodać nalewkę, wymieszać i odstawić.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić (powinna pozostać płynna).
Schłodzoną śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na puszysty krem. Dodać przestudzoną do temperatury pokojowej czekoladę i zmiksować do powstania jednolitej, gładkiej masy.
Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej z nich dodać 1 przesianą łyżkę kakao, zmiksować.
Biszkopty zanurzać z obu stron na kilka sekund w ponczu i układać jeden obok drugiego na dnie prostokątnej formy o wymiarach 18 x 26 cm. Na biszkoptach ułożyć połowę wiśni z nalewki. Na wiśnie wyłożyć krem bez kakao, rozsmarować równomiernie po całości. Ułożyć kolejną warstwę zanurzanych w ponczu biszkoptów, wyłożyć pozostałe wiśnie i posmarować kremem z kakao.
Schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny. Przed podaniem oprószyć kakao.
Smacznego!