KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Tiramisu z Czarnego Lasu

Data: 3 Marzec 2017
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 2 h 
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.
Wymiary blachy: 18 x 26 cm.

Recenzja

Czekoladowo - wiśniowa odmiana popularnego deseru opartego na serku mascarpone i naponczowanych biszkoptach. Kakaowo - czekoladowy krem rewelacyjnie współgra z wiśniami z nalewki, których bądź co bądź jest tu całkiem sporo :) Połączenie tych owoców z czekoladą zawsze tworzy wyjątkowo zgrany duet, więc i deser nie mógł nie zachwycić! I pomimo, że jest tak prosty do zrobienia, to smakuje jak wykwintne ciasto z najlepszej cukierni! :) Bardzo polecam, szczególnie amatorom takich połączeń!

Składniki

Na krem tiramisu:

Na poncz:

Dodatkowo:

  • 2 łyżki kakao, do oprószenia
Zmień jednostki

Przepis

Poncz:

Kawę (rozpuszczalną lub z ekspresu) rozpuścić w gorącej wodzie. Przelać do płaskiej miseczki, w której wygodnie będzie nasączać biszkopty, odstawić do wystygnięcia.

Do wystudzonej kawy dodać nalewkę, wymieszać i odstawić.

Krem tiramisu:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić (powinna pozostać płynna).

Schłodzoną śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na puszysty krem. Dodać przestudzoną do temperatury pokojowej czekoladę i zmiksować do powstania jednolitej, gładkiej masy.

Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej z nich dodać 1 przesianą łyżkę kakao, zmiksować.

Wykonanie:

Biszkopty zanurzać z obu stron na kilka sekund w ponczu i układać jeden obok drugiego na dnie prostokątnej formy o wymiarach 18 x 26 cm. Na biszkoptach ułożyć połowę wiśni z nalewki. Na wiśnie wyłożyć krem bez kakao, rozsmarować równomiernie po całości. Ułożyć kolejną warstwę zanurzanych w ponczu biszkoptów, wyłożyć pozostałe wiśnie i posmarować kremem z kakao.

Schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny. Przed podaniem oprószyć kakao.

Smacznego!

Moje uwagi

Trochę go zmodyfikowałam.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz