KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto "Pijana wiśnia"

Data: 10 Grudzień 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 1 h 
Czas oczekiwania: 12 h  - 24 h 
Czas pieczenia: 25 min - 30 min
Koszt: duży
Trudność: średni
Liczba porcji: 30.
Wymiary blachy: 23 x 34 cm.

Recenzja

Deser zdecydowanie tylko dla dorosłych :) Jest to moja modyfikacja, zamieszczonego już dawno temu na blogu, ciasta o nazwie "Pijana Śliwka", które nadal zajmuje u Nas w domu wysokie miejsce wśród grupy tzw. "ciast popisowych" :) Tym razem jednak byłam w posiadaniu sporej ilości wiśni z nalewki, dlatego postanowiłam przerobić wspomniany przepis i zamienić suszone śliwki właśnie tymi wiśniami. Efekt był nawet lepszy niż się spodziewałam i ciasto zachwyciło każdego bez wyjątku (aby zrobić zdjęcia musiałam przygotować je ponownie, bo z pierwszej "imprezy" nic nie zostało :)). Wiśnie w połączeniu z cudownie czekoladowym kremem tworzą duet idealny, który jest prawdziwym rajem dla podniebienia! Alkoholowo-czekoladowy smak łagodzi delikatna bita śmietana, zwieńczająca całość. Bardzo, bardzo polecam (zwłaszcza, jeśli jesteście fanami słodkości z procentami :))!

Składniki

Na pijane wiśnie:

  • ok. 500 g wiśni z nalewki, odpestkowanych*

Na biszkopt kakaowy:

Na poncz:

Na krem z Nutellą i wiśniami:

  • 250 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 200 g Nutelli, w temperaturze pokojowej
  • odsączone wiśnie z nalewki lub słoika z wódką

Na krem śmietankowy:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Biszkopt kakaowy:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Kolejno dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 170°C przez około 25 - 30 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Krem z Nutellą i wiśniami:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać Nutellę, cały czas ucierając, do powstania jednolitej i kremowej masy. Na koniec dodać odsączone wiśnie i delikatnie wymieszać, do połączenia.

Krem śmietankowy:

Żelatynę w proszku zalać 60 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.

Schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na puszysty krem. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do śmietany, cały czas miksując na dużych obrotach miksera***.

Poncz:

Wszystkie składniki ponczu wymieszać.

Wykonanie:

Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, ostrym nożem ściąć sam wierzch, aby poncz lepiej wsiąkał w biszkopt. Dobrze nasączyć przygotowanym ponczem - ciasto przy dotyku palcami powinno się wydawać bardzo mokre.

Na biszkopt wyłożyć krem z Nutellą i wiśniami, rozsmarować równomiernie po całości. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Schłodzić w lodówce.

Przed podaniem oprószyć kakao lub startą czekoladą.

Smacznego!

Moje uwagi

* Jeśli nie posiadamy wiśni z nalewki, możemy też przełożyć do słoika świeże, odpestkowane wiśnie, zalać je ok. 250 - 300 ml wódki, zakręcić i odstawić na noc lub dobę do nasączenia.

** Przy użyciu nalewki wiśniowej, słabszej procentowo od wódki, lepiej będzie dać tylko 60 ml wody i w razie konieczności dorobić ponczu (oczywiście, jeśli chcemy, żeby w cieście rzeczywiście było czuć jakieś procenty :)). Wtedy też nie dajemy już cukru i aromatu rumowego.

*** Można również najpierw dodać do jeszcze lekko ciepłej żelatyny łyżkę kremu śmietankowego i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać kolejne 2 łyżki kremu i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Zaprawioną w ten sposób żelatynę dodać do reszty masy kremowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.

Przepis stanowi modyfikację przepisu, który już dość dawno znalazła w Internecie moja mama, ale do którego niestety nie posiadamy adresu źródłowego.

Komentarze

Dodaj nowy komentarz
Gość
2019-06-14 19:40
Super, bardzo dobre wyszło, wszystkim smakuje.
Odpowiedz