Z połowy opakowania proszku budyniowego ugotować budyń, według przepisu na opakowaniu, wykorzystując 250 ml mleka i 2 łyżki cukru, odebrane z potrzebnej 0,5 szklanki cukru. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała ona powierzchni budyniu (zapobiegnie to wytworzeniu się kożucha). Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Wszystkie składniki na masę serowo-budyniową powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg, jajko, pozostały cukier i pozostały proszek budyniowy umieścić w misie miksera i dokładnie rozetrzeć, do połączenia. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, cały czas ucierając. Odstawić.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej. Wymieszać i lekko przestudzić (powstały sos czekoladowy powinien pozostać płynny).
W misie miksera umieścić jajka i cukier. Zmiksować do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Dodać przestudzony do temperatury pokojowej lub lekko ciepły sos czekoladowy i wymieszać rózgą kuchenną lub na niskich obrotach miksera, do połączenia. Dodać przesianą mąkę i wymieszać tylko do połączenia się składników.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przelać do formy, wierzch wyrównać. Na cieście zrobić łyżką kleksy z połowy masy serowo-budyniowej. Masy wymieszać patyczkiem lub widelcem, robiąc esy-floresy. Kolejno wyłożyć resztę ciasta brownie, na ciasto kleksy z reszty masy serowo-budyniowej i ponownie wymieszać patyczkiem lub widelcem.
Piec w temperaturze 180°C przez około 25 - 35 minut. Gotowe brownie jest lepkie w środku (czekolada oblepia patyczek), ale na patyczku włożonym w środek brownie nie powinno być śladów surowego ciasta. Wyjąć i wystudzić.
Smacznego!