KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (1)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Brownie serowo-budyniowe

Data: 15 Marzec 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 40 min - 1 h 30 min
Czas pieczenia: 25 min - 35 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 24 x 24 cm.

Recenzja

Brownie to powstało przez modyfikację dwóch oddzielnych przepisów i myślę, że efekt wyszedł naprawdę super :) Jak każde brownie, także i to jest uzależniające i mooocno czekoladowe (nie kakaowe!) za sprawą wykorzystania dobrej gorzkiej czekolady. Serowo - budyniowa masa, doskonale łączy się z czekoladowym ciastem - urozmaica je zarówno smakowo, jak i wizualnie. Moim zdaniem w gotowym brownie, budyń zawarty w masie nie jest bardzo wyczuwalny - całość smakuje raczej jak sernikobrownie :) Pyszne, szybkie i banalne w wykonaniu, doskonałe na zaspokojenie ochoty na czekoladę :) Bardzo polecam!

Składniki

Na masę serowo-budyniową:

  • 250 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 0,5 szkl. drobnego cukru do wypieków
  • 250 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub twarogu z wiaderka
  • 1 jajko

Na ciasto brownie:

Zmień jednostki

Przepis

Masa serowo-budyniowa:

Z połowy opakowania proszku budyniowego ugotować budyń, według przepisu na opakowaniu, wykorzystując 250 ml mleka i 2 łyżki cukru, odebrane z potrzebnej 0,5 szklanki cukru. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała ona powierzchni budyniu (zapobiegnie to wytworzeniu się kożucha). Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Wszystkie składniki na masę serowo-budyniową powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg, jajko, pozostały cukier i pozostały proszek budyniowy umieścić w misie miksera i dokładnie rozetrzeć, do połączenia. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, cały czas ucierając. Odstawić.

Ciasto brownie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej. Wymieszać i lekko przestudzić (powstały sos czekoladowy powinien pozostać płynny).

W misie miksera umieścić jajka i cukier. Zmiksować do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Dodać przestudzony do temperatury pokojowej lub lekko ciepły sos czekoladowy i wymieszać rózgą kuchenną lub na niskich obrotach miksera, do połączenia. Dodać przesianą mąkę i wymieszać tylko do połączenia się składników.

Formę o wymiarach 24 x 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przelać do formy, wierzch wyrównać. Na cieście zrobić łyżką kleksy z połowy masy serowo-budyniowej. Masy wymieszać patyczkiem lub widelcem, robiąc esy-floresy. Kolejno wyłożyć resztę ciasta brownie, na ciasto kleksy z reszty masy serowo-budyniowej i ponownie wymieszać patyczkiem lub widelcem.

Piec w temperaturze 180°C przez około 25 - 35 minut. Gotowe brownie jest lepkie w środku (czekolada oblepia patyczek), ale na patyczku włożonym w środek brownie nie powinno być śladów surowego ciasta. Wyjąć i wystudzić.

Smacznego!

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz