KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (12)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Sernik z czekoladą i wiśniami

Data: 23 Sierpień 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 40 min
Czas oczekiwania: 6 h  - 10 h 
Czas pieczenia: 1 h  - 1 h 20 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 16.
Średnica blachy: 22 cm.

Recenzja

Znakomity sernik, zawierający nieziemsko udane połączenie wiśni z czekoladą. Sernik jest "konkretny" w smaku, a dzięki sporej ilości kawałków gorzkiej czekolady, świetnie zaspokaja ochotę na nią :) Można go upiec nie tylko w sezonie, ale i poza nim, z mrożonymi owocami. Bardzo polecam, zwłaszcza amatorom takiego połączenia :)

Składniki

Na spód:

Na masę serową:

Dodatkowo:

  • 50 g gorzkiej czekolady, startej na dużych oczkach, do posypania
Zmień jednostki

Przepis

Spód:

Ciasteczka, kakao i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku (można też zmielić same ciasteczka, a następnie wymieszać je z pozostałymi składnikami na spód sernika).

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Masę ciasteczkową wyłożyć do formy i dokładnie wklepać w dno oraz boki formy do 2/3 ich wysokości. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Oddzielić żółtka od białek. W misie miksera umieścić twaróg, żółtka, kwaśną śmietanę, cukier puder, mąkę i aromat. Zmiksować tylko do połączenia, nie dłużej - zbyt długo miksowana masa serowa niepotrzebnie napowietrzy sernik, który najpierw mocno urośnie, a następnie opadnie.

Białka ubić na sztywną pianę*. Do masy serowej dodać ubite białka i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Na schłodzony spód wylać 1/3 masy serowej, posypać połową posiekanej czekolady i wyłożyć połowę wiśni. Ponownie wylać 1/3 masy serowej, posypać resztą posiekanej czekolady i wyłożyć resztę wiśni. Na wierzch wylać resztę masy serowej, wyrównać.

Piec w temperaturze 180°C przez około 60 - 80 minut. Powierzchnia gotowego sernika powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Wystudzony sernik posypać startą czekoladą.

Smacznego!

Moje uwagi

* Zarówno miska, w której ubijamy białka, jak i ubijaki do piany muszą być idealnie czyste i dokładnie wytarte do sucha. W przeciwnym wypadku piana się nie ubije.
Nie ścierałam czekolady na tartce, tylko posiekałam ją na większe kawałki. Na wierzchu ciasta lepiej jednak sprawdzi się starta, dlatego taką właśnie wersję przepisu podaję. Piekąc sernik następnym razem dam może więcej wiśni - ok. 400 - 450 g.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz