Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, cukier, żółtka, jajko, śmietanę i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Ciasto podzielić na 2 równe części. Z obu części uformować kule, spłaszczyć je i owinąć folią spożywczą. Jedną część schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut, a drugą włożyć do zamrażarki.
Formę kwadratową o boku długości 24 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto, które chłodziło się w lodówce rozwałkować, lekko podsypując mąką i wykleić nim spód formy. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Schłodzone ciasto nakłuć widelcem. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180°C przez około 20 - 30 minut. Wyjąć i wystudzić.
Śliwki umyć, przepołowić (lub pokroić na ćwiartki, jeśli śliwki są duże) i pozbawić pestek.
Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, wykorzystując 700 ml mleka i 4 łyżki cukru. Ściągnąć garnek z palnika i ewentualnie dosłodzić jeszcze do smaku.
Jeszcze gorący budyń wylać na wystudzony kruchy spód, wyrównać. Na wierzch ściśle ułożyć połówki śliwek, rozcięciem ku górze, lekko wciskając je w budyń. Na wierzch zetrzeć drugą część kruchego ciasta.
Piec w temperaturze 180°C przez około 35 - 40 minut. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!