KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (8)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

Data: 12 Wrzesień 2015
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 35 min
Czas oczekiwania: 1 h  - 1 h 30 min
Czas pieczenia: 55 min - 1 h 10 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 24 x 24 cm.

Recenzja

Dość prosty do zrobienia wypiek, ale tak pyszny, że naprawdę nie sposób mu się oprzeć (to niewątpliwie jedno z moich ulubionych ciast z owocami :)). Pomiędzy dwoma warstwami kruchego ciasta znajdują się śliwki oraz budyń waniliowy, co w smaku przypominać może popularne tartaletki z budyniem i owocami. Wszystkie te części składowe ciasta rewelacyjnie do siebie pasują, przez co całość wychodzi delikatna i nieprzesłodzona. W sezonie na śliwki jest to doskonały sposób na ich wykorzystanie :) Ogromnie polecam!

Składniki

Na ciasto kruche:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kruche:

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, cukier, żółtka, jajko, śmietanę i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Ciasto podzielić na 2 równe części. Z obu części uformować kule, spłaszczyć je i owinąć folią spożywczą. Jedną część schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut, a drugą włożyć do zamrażarki.

Formę kwadratową o boku długości 24 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto, które chłodziło się w lodówce rozwałkować, lekko podsypując mąką i wykleić nim spód formy. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Schłodzone ciasto nakłuć widelcem. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180°C przez około 20 - 30 minut. Wyjąć i wystudzić.

Całość:

Śliwki umyć, przepołowić (lub pokroić na ćwiartki, jeśli śliwki są duże) i pozbawić pestek.

Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, wykorzystując 700 ml mleka i 4 łyżki cukru. Ściągnąć garnek z palnika i ewentualnie dosłodzić jeszcze do smaku.

Jeszcze gorący budyń wylać na wystudzony kruchy spód, wyrównać. Na wierzch ściśle ułożyć połówki śliwek, rozcięciem ku górze, lekko wciskając je w budyń. Na wierzch zetrzeć drugą część kruchego ciasta.

Piec w temperaturze 180°C przez około 35 - 40 minut. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Moje uwagi

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz