Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, cukier, żółtka, jajko, śmietanę i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Ciasto podzielić na 2 części w proporcjach 1/3 i 2/3. Z obu części uformować kule, spłaszczyć je i owinąć folią spożywczą. Mniejszą część schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut, a drugą włożyć do zamrażarki.
Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto, które chłodziło się w lodówce rozwałkować, lekko podsypując mąką i wykleić nim spód oraz boki formy do 2/3 ich wysokości*. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Schłodzone ciasto nakłuć widelcem. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190°C przez około 15 - 20 minut. Wyjąć i lekko wystudzić.
Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, wykorzystując 1100 ml mleka i 8 łyżek cukru. Ściągnąć garnek z palnika i ewentualnie dosłodzić jeszcze do smaku.
Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki (nie trzeba go obierać).
Na podpieczone ciasto równą warstwą wyłożyć rabarbar, a następnie wylać i równomiernie rozsmarować jeszcze gorący budyń. Na wierzch zetrzeć na dużych oczkach tarki drugą część kruchego ciasta, schłodzoną w zamrażarce.
Piec w temperaturze 180°C przez około 50 - 55 minut. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!