KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

Data: 16 Maj 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 1 h  - 1 h 30 min
Czas pieczenia: 1 h 10 min - 1 h 20 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 23 x 34 cm.

Recenzja

Proste w przygotowaniu ciasto (o wiele prostsze niż to się może wydawać), które zaskakuje swoim cudownym połączeniem smaków :) Niby nic specjalnego - kruche ciasto, słodki budyń i kwaskowaty rabarbar, a jednak właśnie taka kompozycja tworzy razem wyśmienitą całość. Słodko - kwaśne smaki wzajemnie się uzupełniają, dlatego nie obawiajcie się go wypróbować nawet jeśli nie przepadacie za rabarbarem :) Oprócz tego, moim zdaniem ciasto bardzo fajnie współgra podane wraz z lodami. Bardzo polecam, z lodami lub bez :)

Składniki

Na ciasto kruche:

Na budyń:

  • 1,1 l mleka
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 8 łyżek cukru

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kruche:

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, cukier, żółtka, jajko, śmietanę i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Ciasto podzielić na 2 części w proporcjach 1/3 i 2/3. Z obu części uformować kule, spłaszczyć je i owinąć folią spożywczą. Mniejszą część schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut, a drugą włożyć do zamrażarki.

Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto, które chłodziło się w lodówce rozwałkować, lekko podsypując mąką i wykleić nim spód oraz boki formy do 2/3 ich wysokości*. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Schłodzone ciasto nakłuć widelcem. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190°C przez około 15 - 20 minut. Wyjąć i lekko wystudzić.

Budyń:

Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, wykorzystując 1100 ml mleka i 8 łyżek cukru. Ściągnąć garnek z palnika i ewentualnie dosłodzić jeszcze do smaku.

Całość:

Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki (nie trzeba go obierać).

Na podpieczone ciasto równą warstwą wyłożyć rabarbar, a następnie wylać i równomiernie rozsmarować jeszcze gorący budyń. Na wierzch zetrzeć na dużych oczkach tarki drugą część kruchego ciasta, schłodzoną w zamrażarce.

Piec w temperaturze 180°C przez około 50 - 55 minut. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Moje uwagi

* Ciasto jest bardzo plastyczne, dlatego też można je przełożyć do formy urywając i wklepując ręcznie w jej dno oraz boki.
Źródło: gotujebolubie.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz