KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (8)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Śmietanowiec na kruchym cieście z wiśniami

Data: 15 Sierpień 2013
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 35 min
Czas oczekiwania: 6 h  - 10 h 
Czas pieczenia: 1 h 10 min - 1 h 30 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 16.
Wymiary blachy: 20 x 30 cm.

Recenzja

Delikatne ciasto, smakiem i wyglądem przypominające sernik :) Niejedna próbująca go osoba nie mogła uwierzyć, że głównym składnikiem nie jest tu twaróg, a kwaśna śmietana. Do tego owocowy akcent w postaci wiśni doskonale orzeźwia ciasto, jednocześnie nie czyniąc go zbyt kwaśnym, gdyż masa śmietankowa łagodzi smak tych owoców. Piekłam je już kilkukrotnie (z różnymi owocami) i nadal będę do niego wracać :) Naprawdę bardzo polecam!

Składniki

Na ciasto kruche:

Na masę śmietankową:

Dodatkowo:

  • 400 g wiśni, odpestkowanych (mogą być mrożone lub z nalewki)* lub innych owoców
  • cukier puder, do oprószenia
Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kruche:

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, cukier, cukier wanilinowy, żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Ciasto podzielić na 2 równe części. Z obu części uformować kule, spłaszczyć je, owinąć folią spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez około 2 - 3 godziny (lub dłużej)**.

Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzeć na dużych oczkach tarki na spód formy, lekko przyklepać dłonią i wyrównać.

Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180°C przez około 20 - 30 minut. Wyjąć i wystudzić.

Masa śmietankowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Dodać przesiany proszek budyniowy i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia. Kolejno stopniowo dodawać śmietanę, cały czas delikatnie mieszając szpatułką, do powstania jednolitej, gładkiej masy.

Całość:

Masę śmietankową delikatnie wylać na wystudzony kruchy spód, wyrównać. Na masie delikatnie poukładać wiśnie tak, aby pozostały na górze masy. Na wierzch zetrzeć drugą część kruchego ciasta.

Piec w temperaturze 180°C przez około 50 - 60 minut. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Moje uwagi

* Mrożone wiśnie należy wcześniej rozmrozić na bibułce, która pochłonie nadmiar wody.

** Ciasto kruche można też przygotować wcześniej i włożyć do zamrażarki na całą noc lub kilka dni.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz