Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, cukier, cukier wanilinowy, żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Ciasto podzielić na 2 równe części. Z obu części uformować kule, spłaszczyć je, owinąć folią spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez około 2 - 3 godziny (lub dłużej)**.
Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzeć na dużych oczkach tarki na spód formy, lekko przyklepać dłonią i wyrównać.
Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180°C przez około 20 - 30 minut. Wyjąć i wystudzić.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Dodać przesiany proszek budyniowy i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia. Kolejno stopniowo dodawać śmietanę, cały czas delikatnie mieszając szpatułką, do powstania jednolitej, gładkiej masy.
Masę śmietankową delikatnie wylać na wystudzony kruchy spód, wyrównać. Na masie delikatnie poukładać wiśnie tak, aby pozostały na górze masy. Na wierzch zetrzeć drugą część kruchego ciasta.
Piec w temperaturze 180°C przez około 50 - 60 minut. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
* Mrożone wiśnie należy wcześniej rozmrozić na bibułce, która pochłonie nadmiar wody.
** Ciasto kruche można też przygotować wcześniej i włożyć do zamrażarki na całą noc lub kilka dni.