KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Kruche ciasto z kremem, truskawkami i galaretką

Data: 3 Lipiec 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 35 min
Czas oczekiwania: 1 h 30 min - 2 h 
Czas pieczenia: 20 min - 25 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 24 x 24 cm.

Recenzja

Tego rodzaju ciasta chyba każdy w swoim życiu próbował przynajmniej raz :) Kruchy spód, delikatny krem i truskawki zalane galaretką - lekkie, proste, a jakie pyszne! "Funkcję" kremu niekiedy w takich deserach stanowi sam budyń waniliowy, niekiedy bita śmietana - tutaj natomiast jest to bardzo udane (!) połączenie serka mascarpone i śmietany kremówki. Chociaż na pozór może wydawać się, że jest to zwykłe i wcale nie ponadprzeciętne ciasto, to jednak potrafi zrobić furorę (bo któż oprze się deserowi z truskawkami i galaretką na wierzchu? ;)) Szczerze polecam, zwłaszcza w sezonie, ze świeżymi owocami (nie tylko truskawkami)!

Składniki

Na ciasto kruche:

Na krem śmietankowy:

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych lub innych owoców)
Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kruche:

Mąkę pszenną przesiać, dodać masło i posiekać szybko nożem do momentu, gdy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier, żółtka, skórkę z cytryny i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

Formę kwadratową o boku długości 24 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, na grubość około 3 mm i wykleić nim spód oraz boki formy. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Schłodzone ciasto nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 200°C przez około 20 - 30 minut. Wyjąć i wystudzić w formie.

Krem śmietankowy:

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu.

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na połówki, a większe z nich pokroić na mniejsze kawałki.

Na wystudzony kruchy spód wyłożyć krem śmietankowy, rozsmarować równomiernie po całości. Na kremie ściśle ułożyć truskawki, rozcięciami ku górze, lekko wciskając je w masę. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.

Smacznego!

Moje uwagi

* Można też pominąć obciążenie i wówczas nakłuć ciasto widelcem, a brzegi przykryć folią aluminiową, lekko dociskając - zapobiegnie to nadmiernym zrumienieniu się brzegów i ich obsunięciu. Ciasto pieczemy tak samo jak przy zastosowaniu obciążenia, tylko po wstępnym podpieczeniu zdejmujemy nie papier z obciążeniem, a folię aluminiową.

Zrobiłam inny spód, bez dodatku kakao.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz