Mąkę pszenną przesiać, dodać masło i posiekać szybko nożem do momentu, gdy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier, żółtka, skórkę z cytryny i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Formę kwadratową o boku długości 24 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, na grubość około 3 mm i wykleić nim spód oraz boki formy. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Schłodzone ciasto nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 200°C przez około 20 - 30 minut. Wyjąć i wystudzić w formie.
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na połówki, a większe z nich pokroić na mniejsze kawałki.
Na wystudzony kruchy spód wyłożyć krem śmietankowy, rozsmarować równomiernie po całości. Na kremie ściśle ułożyć truskawki, rozcięciami ku górze, lekko wciskając je w masę. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.
Smacznego!
* Można też pominąć obciążenie i wówczas nakłuć ciasto widelcem, a brzegi przykryć folią aluminiową, lekko dociskając - zapobiegnie to nadmiernym zrumienieniu się brzegów i ich obsunięciu. Ciasto pieczemy tak samo jak przy zastosowaniu obciążenia, tylko po wstępnym podpieczeniu zdejmujemy nie papier z obciążeniem, a folię aluminiową.