Oddzielić żółtka od białek (białka nie wyrzucamy!).
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, cukier puder, żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej części dodać kakao i zagnieść. Z każdej części uformować kule, spłaszczyć je, owinąć folią spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez 30 - 60 minut.
Po tym czasie formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część jasnego schłodzonego ciasta zetrzeć na dużych oczkach tarki na spód formy, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Wyjąć i lekko wystudzić.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną (lub proszek budyniowy) i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia.
Śliwki umyć, przepołowić (lub pokroić na ćwiartki, jeśli śliwki są duże) i pozbawić pestek. Dodać cynamon, kaszę manną, budyń w proszku i dokładnie wymieszać.
Na podpieczonym cieście ściśle ułożyć śliwki, na które zetrzeć na dużych oczkach tarki schłodzone ciasto kakaowe. Na ciasto kakaowe delikatnie wyłożyć bezę, wyrównać. Na wierzch zetrzeć drugą część jasnego ciasta.
Piec w temperaturze 180°C przez ok. 50 minut. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!