KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Pleśniak ze śliwkami

Data: 17 Wrzesień 2021
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 45 min
Czas oczekiwania: 30 min - 1 h 
Czas pieczenia: 1 h 10 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 25.
Wymiary blachy: 23 x 34 cm.

Recenzja

Śliwkowa odmiana popularnego ciasta, na które bazowy przepis znajduje się już na stronie (Pleśniak). W tej wersji jednak, zamiast powideł i rodzynek, wykorzystałam sporą ilość przepołowionych śliwek. W efekcie powstało jakby zupełnie inne, przepyszne ciasto! Myślę, że smakuje znacznie lepiej niż się prezentuje i w sezonie śliwkowym naprawdę warto je przygotować. Świetne na ciepło z lodami, więc jeśli lubicie szarlotkę w takim wydaniu, proponuję wypróbować w ten sposób również to ciasto (choć i na zimno bardzo je polecam :)).

Składniki

Na ciasto kruche:

Na bezę:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kruche:

Oddzielić żółtka od białek (białka nie wyrzucamy!).

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, cukier puder, żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej części dodać kakao i zagnieść. Z każdej części uformować kule, spłaszczyć je, owinąć folią spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez 30 - 60 minut.

Po tym czasie formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część jasnego schłodzonego ciasta zetrzeć na dużych oczkach tarki na spód formy, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Wyjąć i lekko wystudzić.

Beza*:

Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną (lub proszek budyniowy) i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia.

Całość:

Śliwki umyć, przepołowić (lub pokroić na ćwiartki, jeśli śliwki są duże) i pozbawić pestek. Dodać cynamon, kaszę manną, budyń w proszku i dokładnie wymieszać.

Na podpieczonym cieście ściśle ułożyć śliwki, na które zetrzeć na dużych oczkach tarki schłodzone ciasto kakaowe. Na ciasto kakaowe delikatnie wyłożyć bezę, wyrównać. Na wierzch zetrzeć drugą część jasnego ciasta.

Piec w temperaturze 180°C przez ok. 50 minut. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Moje uwagi

* Bezę przygotować dopiero tuż przed wyłożeniem jej na ciasto. W przeciwnym wypadku ubite i odstawione białka "podejdą" wodą.
Źródło: ilovebake.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz