KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (41)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Kruche ciasto z serem i owocami

Data: 8 Październik 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 50 min - 1 h 
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 23 x 34 cm.

Recenzja

Można chyba powiedzieć, że to taka klasyka wśród letnich wypieków - kruche ciasto, warstwa serowa i owoce sezonowe :) Niby nic wielkiego i okazałego, ale jakie pyszne! Wszystkie te 3 elementy tworzą wyśmienitą kompozycję, doskonałą do skosztowania we wiosenno - letnim okresie. Bardzo, bardzo polecam!

Składniki

Na ciasto kruche:

Na masę serową:

  • 600 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 3 jajka
  • 0,5 szkl. drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią (ew. cukru wanilinowego)

Dodatkowo:

  • ok. 700 g dowolnych owoców (np. truskawki, jagody, maliny)
Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kruche:

Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, cukier, żółtka, śmietanę i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Ciasto podzielić na 2 części w stosunku 1:4. Z mniejszej części uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Drugą, większą część ciasta rozwałkować, lekko podsypując mąką i wykleić nią spód formy.

Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190°C przez około 15 - 20 minut, do lekkiego zrumienienia. W tym czasie przygotować masę serową i owoce.

Podpieczone ciasto wyjąć i lekko wystudzić.

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić je w misie miksera i dokładnie rozetrzeć, do połączenia.

Całość:

Przygotowaną masę serową wyłożyć na upieczony kruchy spód, wyrównać. Na masie serowej ściśle poukładać owoce, a na nie zetrzeć na dużych oczkach tarki drugą część kruchego ciasta, schłodzoną w lodówce.

Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz