Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, cukier, żółtka, śmietanę i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Ciasto podzielić na 2 części w stosunku 1:4. Z mniejszej części uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Drugą, większą część ciasta rozwałkować, lekko podsypując mąką i wykleić nią spód formy.
Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190°C przez około 15 - 20 minut, do lekkiego zrumienienia. W tym czasie przygotować masę serową i owoce.
Podpieczone ciasto wyjąć i lekko wystudzić.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić je w misie miksera i dokładnie rozetrzeć, do połączenia.
Przygotowaną masę serową wyłożyć na upieczony kruchy spód, wyrównać. Na masie serowej ściśle poukładać owoce, a na nie zetrzeć na dużych oczkach tarki drugą część kruchego ciasta, schłodzoną w lodówce.
Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!