KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto marchewkowe przekładane serkiem kremowym

Data: 19 Styczeń 2017
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 35 min
Czas pieczenia: 50 min - 1 h 
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 24 x 24 cm.

Recenzja

Na pozór zwykłe, ucierane ciasto o karmelowym kolorze, a jednak po jego spróbowaniu można się tak zaskoczyć, że nie sposób będzie poprzestać tylko na jednym małym kawałku :) Ciasto jest bowiem bardzo wilgotne i na wskroś przepełnione aromatycznymi przyprawami i bakaliami. Przełożenie i wierzch, przygotowane na bazie serka philadelphia, rewelacyjnie uzupełnia całość i podkreśla korzenny smak ciasta. Jak dla mnie jest to idealne kremowe wykończenie dla tego wypieku :) Naprawdę bardzo polecam!

Składniki

Na ciasto marchewkowe:

Na krem z serka:

  • 400 g serka kremowego typu philadephia*
  • 6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
  • 0,5 szkl. cukru pudru (lub do smaku, według gustu)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią (ew. cukru wanilinowego)

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto marchewkowe:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rodzynki namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy - wymieszać, przesiać i odstawić.

W dużym naczyniu umieścić olej, golden syrup (lub miód), jajka, cukier i zmiksować do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać startą marchewkę, odcedzone rodzynki i posiekane orzechy i delikatnie wymieszać.

Formę kwadratową o boku długości 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 50 - 60 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Krem z serka:

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić je w misie miksera i dokładnie rozetrzeć, do połączenia. Ewentualnie dosłodzić jeszcze do smaku.

Wykonanie:

Wystudzone ciasto wyjąć z formy. Ostrym nożem ściąć z ciasta wyrośniętą górkę (jeśli się pojawiła) tak, aby wierzch był zupełnie płaski. Kolejno przekroić ostrym nożem na 2 blaty jednakowej grubości.

Połowę kremu wyłożyć na dolny blat ciasta, rozsmarować równomiernie po całości. Przykryć drugim blatem i wyłożyć i rozsmarować resztę kremu. Wierzch oprószyć cynamonem i udekorować orzechami włoskimi.

Smacznego!

Moje uwagi

* Może być też inny serek kremowy, lekko solony.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz