Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rodzynki namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy - wymieszać, przesiać i odstawić.
W dużym naczyniu umieścić olej, golden syrup (lub miód), jajka, cukier i zmiksować do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać startą marchewkę, odcedzone rodzynki i posiekane orzechy i delikatnie wymieszać.
Formę kwadratową o boku długości 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 50 - 60 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić je w misie miksera i dokładnie rozetrzeć, do połączenia. Ewentualnie dosłodzić jeszcze do smaku.
Wystudzone ciasto wyjąć z formy. Ostrym nożem ściąć z ciasta wyrośniętą górkę (jeśli się pojawiła) tak, aby wierzch był zupełnie płaski. Kolejno przekroić ostrym nożem na 2 blaty jednakowej grubości.
Połowę kremu wyłożyć na dolny blat ciasta, rozsmarować równomiernie po całości. Przykryć drugim blatem i wyłożyć i rozsmarować resztę kremu. Wierzch oprószyć cynamonem i udekorować orzechami włoskimi.
Smacznego!