KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto Koliber

Data: 7 Marzec 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 30 min - 40 min
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.
Średnica blachy: 22 cm.

Recenzja

Wyśmienite ciasto na wzór chlebka bananowego, przekładane masą z kremowego serka typu philadelphia. Oprócz mocno dojrzałych bananów mamy tu także dodatek świeżego ananasa, który moim zdaniem nie jest w cieście wyczuwalny ;) Serowy krem bardzo dobrze podkreśla wyraźnie bananowy smak ciasta. Choć nie jest ono przesłodzone ani mdłe, to jednak dosyć "konkretne" w swojej strukturze. Nam bardzo smakowało, stanowi fajną wariację na temat popularnego chlebka bananowego :) Polecam!

Składniki

Na ciasto bananowo - ananasowe:

Na krem z serka:

  • 450 g serka kremowego typu philadephia*
  • 150 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru (lub do smaku, według gustu)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią (ew. cukru wanilinowego)

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto bananowo - ananasowe**:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cynamon - wymieszać, przesiać i odstawić. Ananasa i banany zmiksować blenderem na gładki mus.

W dużym naczyniu umieścić olej, cukier, mleko i żółtka. Wymieszać za pomocą rózgi kuchennej. Dodać mus z ananasa i bananów i delikatnie wymieszać rózgą. Dodać przesiane suche składniki oraz orzechy i krótko wymieszać szpatułką - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę***. Dodać do ciasta bananowego i krótko wymieszać szpatułką - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Spód dwóch tortownic o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto podzielić na 2 równe części, a następnie przelać do foremek i wyrównać wierzch. Piec w temperaturze 170°C przez około 30 - 40 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Krem z serka:

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić je w misie miksera i dokładnie rozetrzeć, do połączenia. Ewentualnie dosłodzić jeszcze do smaku.

Wykonanie:

Na pierwszy blat ciasta wyłożyć 1/4 kremu, rozsmarować równomiernie po całości. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem. Udekorować orzechami włoskimi. Przechowywać w lodówce.

Wyjąć z niej minimum 30 minut przed podaniem.

Smacznego!

Moje uwagi

* Może być też inny serek kremowy, lekko solony np. Twój Smak Piątnicy.

** W moim piekarniku zmieściły się dwie formy na jednym poziomie. Jeśli jednak u Was się nie zmieszczą, polecam upiec ciasta na dwóch poziomach, z termoobiegiem lub całkiem oddzielnie.

*** Zarówno miska, w której ubijamy białka, jak i ubijaki do piany muszą być idealnie czyste i dokładnie wytarte do sucha. W przeciwnym wypadku piana się nie ubije.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz