KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2019 (45)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto dyniowe z bakaliami

Data: 25 Listopad 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 35 min
Czas pieczenia: 35 min - 45 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 20 x 30 cm.

Recenzja

Jedno z tych wypieków, które o wiele lepiej smakują niż wyglądają :) Specyficzny kolor ciasta wynika z dodatku puree dyniowego, które to wraz z cynamonem i przyprawą do piernika nadaje mu również bardzo jesienny smak i aromat. Chociaż ciasto nie zawiera w sobie oleju to jest bardzo wilgotne, a dzięki bakaliom - wcale nie nudne. Serek na wierzchu podkreśla smak całości i świetnie ją uzupełnia, dlatego radzę z niego nie rezygnować :) Bardzo polecam, zwłaszcza w okresie jesienno - zimowym!

Składniki

Na ciasto ucierane:

Na polewę serową:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto ucierane:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia.

Rodzynki namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki.

Do miseczki przesiać mąkę pszenną, sodę, sól i przyprawy. Dodać cukier trzcinowy i skórkę z pomarańczy - wymieszać i odstawić. Kolejno dodać odcedzone rodzynki, śliwki, orzechy i wymieszać do połączenia.

W drugiej miseczce umieścić jajka i roztopione masło. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać sok z pomarańczy i puree z dynii, zmiksować. Na koniec dodać zawartość miski z mąką i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 35 - 45 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Wystudzone ciasto posmarować polewą z serka kremowego. Wierzch oprószyć cynamonem.

Polewa serowa:

Serek kremowy wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.

Smacznego!

Moje uwagi

* Można pominąć lub część rodzynek zastąpić śliwkami.

** Aby samemu przygotować takie puree należy dynię umyć, przekroić na połówki lub ćwiartki, wydrążyć łyżką środek z nasionami i pokroić na mniejsze plastry. Kawałki dyni ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i piec w temperaturze 180stC przez około 40 minut lub krócej/dłużej w zależności od rodzaju dyni, do jej miękkości. Miękkość dyni sprawdzamy patyczkiem lub widelcem - bez oporu powinien wchodzić w wypieczony miąższ. Upieczoną dynię wystudzić, obrać ze skórki i zmiksować blenderem lub malakserem do otrzymania puree. Jeśli będzie ono zbyt wodniste, nadmiar wody można lekko odcisnąć na sitku wyłożonym gazą (ale nie za mocno - puree nie może być suche).

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz