KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Piernik marchewkowy

Data: 8 Grudzień 2015
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 1 h  - 1 h 10 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.
Wymiary blachy: 10 x 25 cm.

Recenzja

Cudownie miękki, wilgotny i niezwykle aromatyczny piernik z dodatkiem startej na tarce marchewki. Innymi mówiąc - ciasto ucierane, które robi się błyskawicznie, a swoim smakiem i aromatem cudownie nastraja na święta :) Bardzo polecam, szczególnie jeśli brakuje Wam czasu na bardziej wyszukane i pracochłonne wypieki jesienno - zimowe :)

Składniki

Na piernik:

Na polewę czekoladową:

Zmień jednostki

Przepis

Piernik:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawę do piernika - wymieszać, przesiać i odstawić.

W misie miksera umieścić jajka i cukier. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Kolejno wlewać cienkim strumieniem olej, cały czas miksując na dużych obrotach miksera. Dodać skórkę z pomarańczy i startą marchewkę, wymieszać. Dodać zawartość miski z mąką i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę keksową o długości ok. 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 60 - 70 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, a następnie wystudzić na kratce.

Wystudzone ciasto polać gęstniejącą polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego**.

Smacznego!

Moje uwagi

* Ja przez swoje zagapienie starłam marchew na dużych oczkach, ale następnym razem będę trzymać się przepisu :)

** Gdyby czekolada nie rozpuściła się do końca, a kremówka była już zbyt chłodna - można podgrzać całość na palniku, lecz tylko przez chwilę (!), do ocieplenia polewy.

Źródło: gotujebolubie.pl.
Zrobiłam tylko inną polewę.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz