KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Hawajskie ciasto marchewkowe

Data: 6 Marzec 2021
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 1 h 
Czas pieczenia: 45 min - 55 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 23 x 34 cm.

Recenzja

Przepyszne, aromatyczne i chyba coraz bardziej popularne ciasto z dodatkiem surowej, startej marchewki. Prezentowałam Wam już kiedyś podobny przepis, w którym ciasto przełożone jest masą na bazie serka kremowego (klik -> ciasto marchewkowe przekładane serkiem kremowym). Tym razem placki smarujemy kremem ze śmietanki, sera i pokrojonego dosyć drobno ananasa, który - jak się okazuje - genialnie współgra z marchewkowym ciastem :) Mimo tego, że jest to ciasto kremowe, to nie jest ciężkie ani sycące, a dzięki ananasowi jakby lekko orzeźwiające. Zresztą taki wypiek jest wyśmienity sam w sobie :) Naprawdę bardzo polecam!

Składniki

Na ciasto marchewkowe:

Na krem ananasowy:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto marchewkowe:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy - wymieszać, przesiać i odstawić.

W misie miksera umieścić jajka i cukier. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Kolejno na przemian dodawać przesiane suche składniki oraz olej, mieszając szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na koniec dodać startą marchewkę oraz wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać, do połączenia.

Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 175°C przez około 45 - 55 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Krem ananasowy:

Ananasa odsączyć z zalewy (soku nie wylewać). Pokroić w dosyć drobną kostkę, odstawić.

Żelatynę w proszku zalać 60 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.

Schłodzoną śmietanę kremówkę, serek i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do kremu, cały czas miksując na dużych obrotach miksera*. Dodać kawałki ananasa i wymieszać, do połączenia. Ewentualnie dosłodzić jeszcze do smaku.

Całość:

Ostrym nożem ściąć wierzch wystudzonego ciasta, a następnie pokruszyć go do miseczki i odstawić. Kolejno ciasto przekroić na 2 blaty jednakowej grubości.

Na dolny blat ciasta wyłożyć 3/4 kremu, rozsmarować równomiernie po całości**. Przykryć drugim blatem i wyłożyć i rozsmarować resztę kremu. Na krem delikatnie wyłożyć okruchy ciasta, lekko docisnąć.

Smacznego!

Moje uwagi

* Można również najpierw dodać do jeszcze lekko ciepłej żelatyny łyżkę kremu śmietankowego i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać kolejne 2 łyżki kremu i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Zaprawioną w ten sposób żelatynę dodać do reszty masy kremowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.

** Ciasto można dodatkowo nasączyć sokiem z puszki po ananasie rozcieńczonym z wodą lub wodą i wódką, ale ja tego nie robiłam (ciasto samo w sobie jest wilgotne).

Źródło: ilovebake.pl.
Odrobinę zmodyfikowałam przepis.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz