Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy - wymieszać, przesiać i odstawić.
W misie miksera umieścić jajka i cukier. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Kolejno na przemian dodawać przesiane suche składniki oraz olej, mieszając szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na koniec dodać startą marchewkę oraz wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać, do połączenia.
Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 175°C przez około 45 - 55 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.
Ananasa odsączyć z zalewy (soku nie wylewać). Pokroić w dosyć drobną kostkę, odstawić.
Żelatynę w proszku zalać 60 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.
Schłodzoną śmietanę kremówkę, serek i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do kremu, cały czas miksując na dużych obrotach miksera*. Dodać kawałki ananasa i wymieszać, do połączenia. Ewentualnie dosłodzić jeszcze do smaku.
Ostrym nożem ściąć wierzch wystudzonego ciasta, a następnie pokruszyć go do miseczki i odstawić. Kolejno ciasto przekroić na 2 blaty jednakowej grubości.
Na dolny blat ciasta wyłożyć 3/4 kremu, rozsmarować równomiernie po całości**. Przykryć drugim blatem i wyłożyć i rozsmarować resztę kremu. Na krem delikatnie wyłożyć okruchy ciasta, lekko docisnąć.
Smacznego!
* Można również najpierw dodać do jeszcze lekko ciepłej żelatyny łyżkę kremu śmietankowego i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać kolejne 2 łyżki kremu i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Zaprawioną w ten sposób żelatynę dodać do reszty masy kremowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.
** Ciasto można dodatkowo nasączyć sokiem z puszki po ananasie rozcieńczonym z wodą lub wodą i wódką, ale ja tego nie robiłam (ciasto samo w sobie jest wilgotne).