KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Murzynek z powidłami

Data: 18 Marzec 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 50 min - 1 h 
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 11 x 30 cm.

Recenzja

Jedno z tych ciast, które robi się w tempie ekspresowym - w zasadzie wystarczy tylko zmieszać wszystkie składniki, przełożyć do foremki i upiec :) Murzynek wychodzi bardzo smaczny, mocno wilgotny i czekoladowy. Doskonały wypiek dla zabieganych, którym brakuje czasu na bardziej złożone desery :) Polecam!

Składniki

Na murzynek:

Na polewę czekoladową:

Zmień jednostki

Przepis

Murzynek:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawę do piernika (jeśli dajemy) - wymieszać, przesiać i odstawić.

W misie miksera umieścić jajka i cukier. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Na przemian dodawać przesiane suche składniki oraz mleko i olej, mieszając szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na koniec dodać powidła i krótko wymieszać.

Dwie formy keksowe o wymiarach 11 x 30 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do form, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 160°C przez około 50 - 60 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Wystudzone ciasto polać gęstniejącą polewą czekoladową

Polewa czekoladowa:

W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego*.

Smacznego!

Moje uwagi

* Gdyby czekolada nie rozpuściła się do końca, a kremówka była już zbyt chłodna - można podgrzać całość na palniku, lecz tylko przez chwilę (!), do ocieplenia polewy.
Źródło: domowe-wypieki.com.
Zrobiłam tylko inną polewę.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz