KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (2)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Piernik przekładany powidłami i śmietaną

Data: 10 Grudzień 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 1 h 
Czas pieczenia: 50 min - 1 h 
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 30.
Wymiary blachy: 23 x 38 cm.

Recenzja

Cudownie wilgotny, mięciutki oraz szybki i prosty w wykonaniu piernik. Zupełnie inny niż piernik staropolski, ale i taki warto czasem przygotować :) Przepis pochodzi z zapisków mojej cioci, był pieczony wielokrotnie, i przez nią i przez nas, zatem jest to jak najbardziej sprawdzony przepis :) Bardzo polecam, szczególnie jeśli nie macie czasu na bardziej wymagające ciasta świąteczne :)

Składniki

Na piernik:

Na krem śmietankowy:

Na polewę czekoladową:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Piernik:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, sodę, kakao i przyprawę do piernika - wymieszać, przesiać i odstawić.

Oddzielić żółtka od białek. W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde żółtko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać dżem wiśniowy, zmiksować. Kolejno na przemian dodawać przesiane suche składniki oraz mleko, mieszając na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Białka ubić na sztywną pianę*. Do masy piernikowej dodać ubite białka i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę prostokątną o wymiarach 23 x 38 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 50 - 60 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Krem śmietankowy:

Żelatynę w proszku zalać 60 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.

Schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na puszysty krem. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do śmietany, cały czas miksując na dużych obrotach miksera**.

Polewa czekoladowa:

W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego***. Schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Wykonanie:

Wystudzone ciasto wyjąć z formy. Ostrym nożem przekroić na 2 blaty jednakowej grubości. Pierwszy blat posmarować powidłami, na które wyłożyć i rozsmarować krem śmietankowy. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch polać gęstniejącą polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Moje uwagi

* Zarówno miska, w której ubijamy białka, jak i ubijaki do piany muszą być idealnie czyste i dokładnie wytarte do sucha. W przeciwnym wypadku piana się nie ubije.

** Można również najpierw dodać do jeszcze lekko ciepłej żelatyny łyżkę kremu śmietankowego i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać kolejne 2 łyżki kremu i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Zaprawioną w ten sposób żelatynę dodać do reszty masy kremowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.

*** Gdyby czekolada nie rozpuściła się do końca, a kremówka była już zbyt chłodna - można podgrzać całość na palniku, lecz tylko przez chwilę (!), do ocieplenia polewy.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz