Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać Nutellę, w dwóch turach, cały czas ucierając. Oddzielić żółtka od białek. Do masy z Nutellą dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. Kolejno dodać przesiane suche składniki, zmielone orzechy, mleko i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Białka ubić na sztywną pianę*. Delikatnie wymieszać szpatułką z masą orzechową.
Formę do babki z kominkiem o górnej średnicy ok. 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec najpierw w temperaturze 160°C przez około 20 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 170°C i piec dalej przez około 25 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, a następnie wystudzić na kratce.
Wystudzoną babkę polać gęstniejącą polewą czekoladową.
W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego**.
Smacznego!
* Zarówno miska, w której ubijamy białka, jak i ubijaki do piany muszą być idealnie czyste i dokładnie wytarte do sucha. W przeciwnym wypadku piana się nie ubije.
** Gdyby czekolada nie rozpuściła się do końca, a kremówka była już zbyt chłodna - można podgrzać całość na palniku, lecz tylko przez chwilę (!), do ocieplenia polewy.