KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2019 (37)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Babka z Nutellą i orzechami laskowymi

Data: 1 Październik 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 45 min - 50 min
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 16.

Recenzja

Intensywnie orzechowo - kakaowa babka, bardzo wilgotna, mięciutka, rozpływająca się w ustach :) Doskonała w okresie jesienno - zimowym w towarzystwie gorącego kakao (choć równie pyszna będzie także na wielkanocnym stole). Dodatek polewy to prawdziwa wisienka na torcie, więc najlepiej z niej nie rezygnować :) Bardzo polecam!

Składniki

Na babkę:

Na polewę czekoladową:

Zmień jednostki

Przepis

Babka:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać Nutellę, w dwóch turach, cały czas ucierając. Oddzielić żółtka od białek. Do masy z Nutellą dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. Kolejno dodać przesiane suche składniki, zmielone orzechy, mleko i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Białka ubić na sztywną pianę*. Delikatnie wymieszać szpatułką z masą orzechową.

Formę do babki z kominkiem o górnej średnicy ok. 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec najpierw w temperaturze 160°C przez około 20 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 170°C i piec dalej przez około 25 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, a następnie wystudzić na kratce.

Wystudzoną babkę polać gęstniejącą polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego**.

Smacznego!

Moje uwagi

* Zarówno miska, w której ubijamy białka, jak i ubijaki do piany muszą być idealnie czyste i dokładnie wytarte do sucha. W przeciwnym wypadku piana się nie ubije.

** Gdyby czekolada nie rozpuściła się do końca, a kremówka była już zbyt chłodna - można podgrzać całość na palniku, lecz tylko przez chwilę (!), do ocieplenia polewy.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz