KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (1)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Czekoladowe ciasto ze śliwkami (jak brownie)

Data: 9 Październik 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 50 min - 1 h 
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.
Wymiary blachy: 10 x 25 cm.

Recenzja

Choć z wyglądu przypomina najzwyklejsze na świecie kakaowe ciasto ucierane to (według mnie) do "zwykłych" absolutnie nie należy :) Jest bardzo wilgotne, mocno czekoladowe i uzależniające - jak to właśnie bywa w przypadku brownie. Tutaj jednak ciasto nadal pozostaje puszyste, a nie zbite czy przypominające zakalca. Doskonałym uzupełnieniem są śliwki, które wręcz uwielbiają się z czekoladą! To idealne ciasto na rozpogodzenie, szczególnie w ponure, jesienne dni :) Bardzo, bardzo polecam!

Składniki

Na ciasto ucierane:

Dodatkowo:

  • ok. 10 dojrzałych śliwek węgierek

Na polewę czekoladową:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto ucierane:

W garnuszku umieścić mleko, masło, cukier, kakao i połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzać, mieszając co chwilę, aż składniki się połączą. Zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Śliwki umyć, przepołowić (lub pokroić na ćwiartki, jeśli śliwki są duże) i pozbawić pestek.

Do przestudzonej masy czekoladowej dodać jajko, zmiksować.

Do drugiego naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać masę czekoladową i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę keksową o wymiarach 10 x 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Na wierzch ściśle ułożyć połówki śliwek, rozcięciem ku górze, lekko wciskając je w masę.

Piec w temperaturze 180°C przez około 50 - 60 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić w formie.

Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego*.

Smacznego!

Moje uwagi

* Gdyby czekolada nie rozpuściła się do końca, a kremówka była już zbyt chłodna - można podgrzać całość na palniku, lecz tylko przez chwilę (!), do ocieplenia polewy.
Źródło: gotujebolubie.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz