KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (41)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Wytrawne muffinki ze szpinakiem i serem feta

Data: 29 Sierpień 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 20 min - 25 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.

Recenzja

Wytrawne babeczki z całkiem sporym dodatkiem liści szpinaku oraz kawałków fety - doskonały pomysł na przekąskę podczas pikniku, wycieczki, grzybobrania czy jako drugie śniadanie :) Jak każde muffinki, także te są proste i dość szybkie do zrobienia, więc bez wątpienia poradzi sobie z nimi każdy. :) Babeczki są wilgotne, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem, zawartych w nim dodatków. Radzę nie stosować rozdrobnionego szpinaku, a użyć liściastego, gdyż zyska na tym zarówno smak, jak i wygląd babeczek. Polecam!

Składniki

Na muffinki:

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło (100 g) roztopić i odstawić do wystygnięcia. Ser feta pokroić w kostkę.

Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, wyłożyć szpinak i smażyć na małym ogniu do momentu, aż się odmrozi i cała woda odparuje. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Ściągnąć patelnię z palnika, doprawić szpinak gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawić i przestudzić.

W naczyniu umieścić mleko, jajka i roztopione masło. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać przestudzony szpinak i pokrojoną fetę, wymieszać.

Do drugiej miseczki przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać mokre składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto nakładać do papilotek, wypełniając je prawie do wysokości papilotki. Piec w temperaturze 200°C przez około 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Smacznego!

Moje uwagi

Źródło: gotujebolubie.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz