Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło (100 g) roztopić i odstawić do wystygnięcia. Ser feta pokroić w kostkę.
Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, wyłożyć szpinak i smażyć na małym ogniu do momentu, aż się odmrozi i cała woda odparuje. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Ściągnąć patelnię z palnika, doprawić szpinak gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawić i przestudzić.
W naczyniu umieścić mleko, jajka i roztopione masło. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać przestudzony szpinak i pokrojoną fetę, wymieszać.
Do drugiej miseczki przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać mokre składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto nakładać do papilotek, wypełniając je prawie do wysokości papilotki. Piec w temperaturze 200°C przez około 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.
Smacznego!