Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia.
Szalotki obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie do złotego koloru. Ściągnąć patelnię z palnika, odstawić i przestudzić.
Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach tarki. Szynkę (lub kiełbasę) pokroić w małą kostkę. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać drobno.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól - wymieszać i przesiać. Dodać szalotki, ser, szynkę, posiekany szczypiorek, wymieszać i odłożyć.
W osobnym naczyniu wymieszać mleko, jajka i roztopione masło. Dodać zawartość miski z mąką i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto nakładać do papilotek, wypełniając je prawie do wysokości papilotki. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut lub krócej, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić lub zajadać jeszcze ciepłe.
Smacznego!