KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2019 (23)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
Facebook
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Wytrawne muffinki z szynką i serem żółtym

Data: 12 Marzec 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 25 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.

Recenzja

Jak każde muffinki, te także są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Nie trzeba posiadać żadnych szczególnych umiejętności kulinarnych, aby wypiek się udał - poradzi sobie z nimi dosłownie każdy, a i sam czas ich przygotowania jest błyskawiczny :) W przypadku tych babeczek już po niecałej godzinie (łącznie z pieczeniem) otrzymujemy gotową, wytrawną przekąskę, która świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie, wycieczkę czy piknik. Polecam, bo są pyszne (a w szczególności na ciepło)! :)

Składniki

Na 12 muffinek:

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia.

Szalotki obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie do złotego koloru. Ściągnąć patelnię z palnika, odstawić i przestudzić.

Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach tarki. Szynkę (lub kiełbasę) pokroić w małą kostkę. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać drobno.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól - wymieszać i przesiać. Dodać szalotki, ser, szynkę, posiekany szczypiorek, wymieszać i odłożyć.

W osobnym naczyniu wymieszać mleko, jajka i roztopione masło. Dodać zawartość miski z mąką i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto nakładać do papilotek, wypełniając je prawie do wysokości papilotki. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut lub krócej, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić lub zajadać jeszcze ciepłe.

Smacznego!

Moje uwagi

* Dałam 1 średnią cebulę.
Źródło: www.jusiagotuje.pl.

Komentarze

Dodaj nowy komentarz
Gość
2019-01-22 21:39
Wyglądają smakowicie! Myślę, że sprawdzą się na Walentynkową kolację w towarzystwie sosu czosnkowego i sałatki :-)
Odpowiedz