KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (16)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Pieczone pierogi ze szpinakiem i serem feta

Data: 15 Czerwiec 2013
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 1 h 
Czas pieczenia: 25 min - 30 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 15.
Ilość: 1 blacha

Recenzja

Wytrawne pierożki ze znakomitym farszem szpinakowo - serowym. Każdy, kto próbuje tych pierożków od razu pyta z czego zrobione jest ciasto :) Zawiera ono w sobie ugotowane ziemniaki, dzięki czemu ma ciekawą, miękką strukturę, a i w smaku jest niebanalne. Szpinakowe nadzienie bardzo dobrze się z nim komponuje, przez co ciężko poprzestać na jednym pierożku :) Są pyszne zarówno na ciepło, prosto z piekarnika, jak i na zimno, gdziekolwiek jesteśmy (stanowią świetną przekąskę na wynos!). Bardzo polecam!

Składniki

Na ciasto (na ok. 30 pierogów):

Na nadzienie:

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania pierogów
Zmień jednostki

Przepis

Ciasto:

Ziemniaki obrać i ugotować. Utłuc lub przecisnąć przez praskę i ostudzić do temperatury pokojowej. Dodać masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą i szybko zagnieść na jednolitą masę. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

W tym czasie przygotować nadzienie.

Nadzienie:

Szpinak wyłożyć na patelnię i smażyć na małym ogniu do momentu, aż się odmrozi i cała woda odparuje. Dodać pokrojony na mniejsze kawałki ser feta i wymieszać.

Ściągnąć patelnię z palnika, doprawić nadzienie ziołami, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawić i przestudzić.

Wykonanie:

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, lekko podsypując mąką i wyciąć kółka. Na środku każdego koła umieścić porcję przestudzonego nadzienia. Dokładnie zlepić brzegi placków i uformować jak pierogi, które ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia).

Pierożki przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 200°C przez około 25 - 30 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową.

Smacznego!

Moje uwagi

Źródło: domowe-wypieki.com.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz