Ziemniaki obrać i ugotować. Utłuc lub przecisnąć przez praskę i ostudzić do temperatury pokojowej. Dodać masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą i szybko zagnieść na jednolitą masę. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
W tym czasie przygotować nadzienie.
Szpinak wyłożyć na patelnię i smażyć na małym ogniu do momentu, aż się odmrozi i cała woda odparuje. Dodać pokrojony na mniejsze kawałki ser feta i wymieszać.
Ściągnąć patelnię z palnika, doprawić nadzienie ziołami, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawić i przestudzić.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, lekko podsypując mąką i wyciąć kółka. Na środku każdego koła umieścić porcję przestudzonego nadzienia. Dokładnie zlepić brzegi placków i uformować jak pierogi, które ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia).
Pierożki przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 200°C przez około 25 - 30 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową.
Smacznego!