KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Muffinki szpinakowe z jabłkami

Data: 5 Maj 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 25 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 10.

Recenzja

Znakomite muffinki z dodatkiem zblendowanego szpinaku oraz pokrojonych w kostkę jabłek. Wilgotne, mięciuteńkie i oczywiście bardzo proste w wykonaniu. Ani jabłka ani szpinak nie dominują, jednak istotnie wpływają na ogólny smak muffinek. I wcale nie trzeba lubić szpinaku, aby rozsmakować w tych babeczkach (testowałam na tacie, który otwarcie przyznaje, że nie przepada za tą zieleniną :)). Chociaż z wyglądu są niepozorne, to smakiem potrafią bardzo pozytywnie zaskoczyć :) Ogromnie polecam!

Składniki

Na muffinki*:

Na lukier cytrynowy:

Zmień jednostki

Przepis

Muffinki:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę.

Szpinak, olej i kwaśną śmietanę przełożyć do miseczki i zmiksować blenderem.

Do osobnej miseczki przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.

W dużym naczyniu umieścić szpinakową mieszankę, jajka, cukier i skórkę z cytryny. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać pokrojone jabłka i delikatnie wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto nakładać do papilotek, wypełniając je prawie do wysokości papilotki. Piec w temperaturze 170°C przez około 25 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Po wystudzeniu posmarować muffinki lukrem.

Lukier cytrynowy:

Cukier puder wsypać do miseczki i rozetrzeć grzbietem łyżki z sokiem z cytryny. Gęstość lukru można łatwo regulować przez dolanie soku z cytryny lub dodanie cukru pudru - im więcej soku, tym bardziej rzadki i przeźroczysty będzie lukier.

Smacznego!

Moje uwagi

* Zamiast zwykłych papilotek wykorzystałam papilotki - tulipany, w których wyszło mi ok. 7 dużych muffinek. Ciasta wystarczy na 10 standardowej wielkości papilotek.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz