Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, cukier, cukier wanilinowy, żółtko, sok z cytryny i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Ciasto rozwałkować na grubość około 5 - 7 mm, lekko podsypując mąką. Za pomocą kieliszka wycinać kółka o średnicy około 4 cm i układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia), zachowując odstępy.
Piec w temperaturze 200°C przez około 15 minut, aż nabiorą delikatnie złotego koloru. Wyjąć, chwilę przestudzić na blaszce, a następnie wystudzić na kratce.
Wystudzone ciastka przekładać dżemem i składać po dwa. Odstawić na kilka godzin.
Po tym czasie ciasteczka dokładnie obtoczyć w cukrze pudrze lub cukrze pudrze wymieszanym z ziarenkami z połowy laski wanilii.
Smacznego!