KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Vanilice - serbskie ciasteczka

Data: 29 Październik 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 15 min - 20 min
Czas pieczenia: 15 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 10.
Ilość: 1 blacha

Recenzja

Kruchuteńkie i delikatne ciastka, które po upieczeniu przekłada się konfiturą oraz solidnie obtacza w cukrze pudrze. Są tak pyszne i rozpływające się w ustach, że naprawdę nie sposób się im oprzeć! :) Jak zaznacza autorka - ciasteczka te są tradycyjnym serbskim przysmakiem i przygotowywane są nie na maśle czy margarynie, lecz na smalcu. Obecnie jednak coraz częściej wypieka się je właśnie z wykorzystaniem masła i tak też ja zrobiłam :) Jeśli więc obawiacie się specyficznego zapachu ciastek przygotowanych na smalcu, śmiało możecie postawić na taki zamiennik. Przełożeniem, nadającym ciasteczkom tej niesamowitej wilgoci, jest najczęściej dżem lub konfitura morelowa, którą z kolei zastąpić można konfiturą brzoskwiniową lub dowolną marmoladą. Szczerze polecam!

Składniki

Na ok. 20 ciastek (po złożeniu):

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, cukier, cukier wanilinowy, żółtko, sok z cytryny i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Ciasto rozwałkować na grubość około 5 - 7 mm, lekko podsypując mąką. Za pomocą kieliszka wycinać kółka o średnicy około 4 cm i układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia), zachowując odstępy.

Piec w temperaturze 200°C przez około 15 minut, aż nabiorą delikatnie złotego koloru. Wyjąć, chwilę przestudzić na blaszce, a następnie wystudzić na kratce.

Wystudzone ciastka przekładać dżemem i składać po dwa. Odstawić na kilka godzin.

Po tym czasie ciasteczka dokładnie obtoczyć w cukrze pudrze lub cukrze pudrze wymieszanym z ziarenkami z połowy laski wanilii.

Smacznego!

Moje uwagi

Źródło: www.mirabelkowy.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz