KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2019 (17)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
Facebook
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciastka walentynkowe przekładane kisielem

Data: 8 Luty 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 1 h 30 min
Czas pieczenia: 12 min - 15 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 18.
Ilość: 2 blachy

Recenzja

Kruchuteńkie ciastka z owocowym posmakiem, na które składają się dwa oddzielne ciasteczka (w tym jedno z wyciętym "witrażem") sklejone ze sobą nadzieniem z gęstego kisielu. Smarowidło to równie dobrze może zastąpić gęsta marmolada. Są tak pyszne, że aż żal nie przygotować ich także poza okresem walentynkowym :) Myślę, że również kształt gwiazdek lub zwykły okrągły byłby smakowity :) Naprawdę polecam, nawet jeśli nie obchodzicie Walentynek :)

Składniki

Na ciasto kruche:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, cukier, żółtka, skórkę z cytryny, aromat i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 2 - 3 mm, lekko podsypując mąką i wyciąć duże serca. Kolejno w połowie dużych serc, za pomocą mniejszej foremki, wyciąć mniejsze serca. Ciastka układać na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia), zachowując odstępy.

Piec w temperaturze 180°C przez około 12 - 15 minut, aż nabiorą delikatnie złotego koloru. Wyjąć, chwilę przestudzić na blaszce, a następnie wystudzić na kratce.

W tym czasie kisiele rozpuścić w 250 - 300 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Lekko wystudzić.

Na ciastka bez otworów nakładać małą porcję kisielu (ale nie po same brzegi) i sklejać z ciastkami z otworami, lekko dociskając. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Moje uwagi

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz