KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Melting-moments - kruche ciastka cytrynowe

Data: 2 Luty 2017
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 15 min - 20 min
Czas pieczenia: 10 min - 12 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 8.
Ilość: 2 blachy

Recenzja

Dosłownie rozpływają się w ustach! Niezwykle kruche i mięciutkie ciasteczka z wyraźnie wyczuwalnym aromatem cytrynowym, które dodatkowo wzbogacone zostały przełożeniem z serka i białej czekolady. Smak kremu nie dominuje w ciastkach, a dodaje im wilgoci i wyjątkowości :) Poza tym ciekawie wyglądają także dzięki charakterystycznym wzorkom od widelca :) Ja następnym razem od razu podwoję proporcje, bo jak na taki efekt końcowy wychodzi ich co najmniej o połowę za mało :) Bardzo, bardzo polecam!

Składniki

Na ok. 16 ciastek (po złożeniu):

Na krem z serka:

Zmień jednostki

Przepis

Ciastka:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło i oba cukry. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować do połączenia oraz powstania plastycznej i łatwej do formowania masy.

Kolejno odrywać małe kawałki ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego (najlepiej jest w trakcie formowania kulek maczać ręce w wodzie). Układać na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Każde ciastko spłaszczyć widelcem zanurzanym w mące, nadając mu charakterystyczny wzorek.

Piec w temperaturze 180°C przez około 10 - 12 minut, aż nabiorą delikatnie złotego koloru. Wyjąć, chwilę przestudzić na blaszce, a następnie wystudzić na kratce.

Krem z serka:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić (powinna pozostać płynna).

Serek kremowy i sok z cytryny umieścić w misie miksera i zmiksować przez chwilę. Stopniowo dodawać przestudzoną do temperatury pokojowej czekoladę, miksując cały czas na niskich obrotach miksera, do powstania jednolitej, gładkiej masy*.

Wykonanie:

Na spód jednego z ciasteczek nakładać małą porcję kremu (za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżeczki) i sklejać z drugim ciastkiem. Schłodzić w lodówce, do stężenia kremu.

Smacznego!

Moje uwagi

* Gdyby czekolada, pomimo ostudzenia, zważyła się po dodaniu do serka, nadal możemy otrzymać gładki, jednolity krem :) Masę należy podgrzewać na parze lub w mikrofalówce, mieszając co chwilę, do momentu, aż grudki czekolady całkowicie się roztopią.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz