KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Kruche ciastka z marmoladą

Data: 15 Maj 2013
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 12 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 15.
Ilość: 2 blachy

Recenzja

(Nie)zwykłe ciasteczka, dosyć popularne i ogromnie wciągające :) Są tak kruche i delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach! Nie jestem już w stanie zliczyć, ile razy je piekłam :) Szczerze polecam!

Składniki

Na ok. 40 ciastek:

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde żółtko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować do powstania jednolitej, gładkiej masy.

Rękaw cukierniczy zakończony ozdobną tylką napełnić częścią masy ciasteczkowej*. Na dwie blaszki (wyłożone papierem do pieczenia) wyciskać ciastka w okrągłym kształcie o średnicy około 4 cm, zachowując odstępy. Na środek każdego ciastka wyłożyć mały kleks marmolady (najlepiej przy pomocy dwóch małych łyżeczek).

Piec w temperaturze 180°C przez około 12 minut, aż nabiorą delikatnie złotego koloru. Wyjąć, chwilę przestudzić na blaszce, a następnie wystudzić na kratce.

Smacznego!

Moje uwagi

* Można też wykorzystać maszynkę do wyciskania ciasteczek - wtedy blaszek nie wykładamy już papierem.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz