KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2019 (17)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
Facebook
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Tiramisu ekspres

Data: 9 Kwiecień 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 20 min
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 6.
Wymiary blachy: 12 x 20 cm.

Recenzja

Odmiana tiramisu, w której nie dodajemy ani żółtek ani całych jajek, w związku z czym samo przygotowanie jest jeszcze szybsze niż w jego tradycyjnym wariancie :) Tutaj krem składa się jedynie z serka mascarpone, śmietanki kremówki oraz cukru pudru, który w połączeniu z nasączonymi biszkoptami rzeczywiście smakuje jak tiramisu :) Nam ten przepis bardzo przypasował, nawet bardziej niż na tiramisu z dodatkiem jaj. Bardzo polecam!

Składniki

Na krem tiramisu:

Na poncz:

  • 250 ml zaparzonej, mocnej kawy, lekko wystudzonej
  • 75 ml likieru Amaretto

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Krem tiramisu:

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu.

Poncz:

Do lekko ostudzonej kawy dodać likier - wymieszać i odstawić.

Wykonanie:

Biszkopty zanurzać z obu stron na 1 - 2 sekundy w ponczu i układać jeden obok drugiego na dnie prostokątnej formy o wymiarach 12 x 20 cm. Wyłożyć połowę kremu tiramisu, rozsmarować równomiernie po całości. Delikatnie oprószyć kakao. Ułożyć kolejną warstwę zanurzanych w ponczu biszkoptów, na które wyłożyć resztę kremu tiramisu, rozsmarować. Dobrze oprószyć kakao. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.

Smacznego!

Moje uwagi

Proponuję od razu zwiększyć ilość dwukrotnie, bo ciasta wychodzi niewiele :)
Przepis pochodzi z opakowania serka mascarpone.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz