Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, wymieszać i zagotować.
Na blachę piekarniczą wyłożyć matę teflonową lub silikonową lub dobrej jakości papier do pieczenia. Wylać zagotowaną mieszankę ze słonecznikiem, rozsmarować równomiernie po całości. Piec w temperaturze 180°C przez około 10 - 20 minut, do rumianego koloru. Trzeba uważać, aby nie piec zbyt długo, bo mocno brązowy słonecznik będzie gorzki. Wyjąć i wystudzić.
Wystudzony słonecznik pokruszyć na drobne kawałki (ręcznie, nożem lub wałkiem).
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i masę kajmakową. Utrzeć do powstania jednolitej i kremowej masy. Dodać likier (jeśli dajemy), zmiksować. Kolejno dodać pokruszony słonecznik (niewielką ilość odłożyć do dekoracji) i delikatnie wymieszać.
W garnuszku zagotować 250 ml mleka z masłem i cukrami.
W miseczce zmiksować pozostałe 250 ml mleka, budyń i mąkę. Wlać na zagotowane mleko, gotować, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotować minutę, po czym ściągnąć z palnika.
W formie prostokątnej o wymiarach 20 x 30 cm ułożyć pierwszą warstwę herbatników, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy. Herbatniki posmarować konfiturą, a następnie wyłożyć 2/3 kremu kajmakowego ze słonecznikiem, rozsmarować równomiernie po całości. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, na które wylać jeszcze gorący budyń, rozsmarować*. Na budyniu ułożyć ostatnią warstwę herbatników, na nie wyłożyć pozostałe 1/3 kremu kajmakowego, rozsmarować.
Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem oprószyć kakao i posypać odłożonym słonecznikiem. Można udekorować wiśniami z nalewki.
Smacznego!