KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Słonecznikowiec bez pieczenia

Data: 9 Maj 2017
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 45 min
Czas pieczenia: 10 min - 15 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 24.
Wymiary blachy: 20 x 30 cm.

Recenzja

Ciasto bez pieczenia, wyjątkowe zarówno w smaku, jak i w kompozycji składników. Tym, co odróżnia je od innych ciast z kremem jest niewątpliwie karmelizowany słonecznik łuskany, znajdujący się w masie, który po uprzednim podpieczeniu w piekarniku smakuje jak najlepsze orzeszki w karmelu! :) Jego dodanie do kremu kajmakowego to absolutny strzał w 10! Choć wychodzi on dość słodki, to jednak kontrastująca warstwa budyniu śmietankowego łagodzi całość, a konfitura wiśniowa przełamuje słodkie smaki i sprawia, że deser nie jest mdły. Ciasto robi się dość szybko, chociaż może sprawiać wrażenie o wiele bardziej pracochłonnego :) Naprawdę bardzo polecam!

Składniki

Na karmelizowany słonecznik:

Na krem kajmakowy:

Na budyń:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Karmelizowany słonecznik:

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, wymieszać i zagotować.

Na blachę piekarniczą wyłożyć matę teflonową lub silikonową lub dobrej jakości papier do pieczenia. Wylać zagotowaną mieszankę ze słonecznikiem, rozsmarować równomiernie po całości. Piec w temperaturze 180°C przez około 10 - 20 minut, do rumianego koloru. Trzeba uważać, aby nie piec zbyt długo, bo mocno brązowy słonecznik będzie gorzki. Wyjąć i wystudzić.

Wystudzony słonecznik pokruszyć na drobne kawałki (ręcznie, nożem lub wałkiem).

Krem kajmakowy:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło i masę kajmakową. Utrzeć do powstania jednolitej i kremowej masy. Dodać likier (jeśli dajemy), zmiksować. Kolejno dodać pokruszony słonecznik (niewielką ilość odłożyć do dekoracji) i delikatnie wymieszać.

Budyń:

W garnuszku zagotować 250 ml mleka z masłem i cukrami.

W miseczce zmiksować pozostałe 250 ml mleka, budyń i mąkę. Wlać na zagotowane mleko, gotować, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotować minutę, po czym ściągnąć z palnika.

Wykonanie:

W formie prostokątnej o wymiarach 20 x 30 cm ułożyć pierwszą warstwę herbatników, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy. Herbatniki posmarować konfiturą, a następnie wyłożyć 2/3 kremu kajmakowego ze słonecznikiem, rozsmarować równomiernie po całości. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, na które wylać jeszcze gorący budyń, rozsmarować*. Na budyniu ułożyć ostatnią warstwę herbatników, na nie wyłożyć pozostałe 1/3 kremu kajmakowego, rozsmarować.

Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem oprószyć kakao i posypać odłożonym słonecznikiem. Można udekorować wiśniami z nalewki.

Smacznego!

Moje uwagi

* Zimny budyń ciężko będzie rozsmarować na herbatnikach, bo zrobi się zbyt gęsty, dlatego trzeba go przygotować tuż przed składaniem ciasta.
Źródło: zjemto.blox.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz