KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto z karmelem i herbatnikami

Data: 16 Listopad 2013
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 45 min
Czas pieczenia: 25 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 25.
Wymiary blachy: 23 x 34 cm.

Recenzja

Bardzo smaczne i dość łatwe ciasto, będące połączeniem kakaowo - karmelowych smaków. Naponczowany biszkopt wraz z herbatnikami przekładanymi masą kajmakową komponuje się jeszcze lepiej niż się tego spodziewałam :) Polecam wypróbować, zwłaszcza tym z Was, co uwielbiają ciasta z kajmakiem!

Składniki

Na biszkopt kakaowy:

Na poncz:

Na polewę czekoladową*:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Biszkopt:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Kolejno dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę prostokątną o wymiarach 25 x 35 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Poncz:

Wszystkie składniki ponczu wymieszać.

Polewa czekoladowa:

W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego**.

Wykonanie:

Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, ostrym nożem ściąć sam wierzch, aby poncz lepiej wsiąkał w biszkopt. Dobrze nasączyć przygotowanym ponczem - ciasto przy dotyku palcami powinno się wydawać bardzo mokre.

Na biszkopt wyłożyć połowę masy kajmakowej, rozsmarować równomiernie po całości. Na masie ułożyć pierwszą warstwę herbatników, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy. Herbatniki posmarować resztą masy kajmakowej, na której ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Wierzch polać gęstniejącą polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Moje uwagi

* Polewa na zdjęciach przygotowana była z innego przepisu, na bazie samego kakao, ale zamieszczam przepis na polewę z wykorzystaniem tabliczki czekolady, bo wydaje mi się ona dużo lepsza :)

** Gdyby czekolada nie rozpuściła się do końca, a kremówka była już zbyt chłodna - można podgrzać całość na palniku, lecz tylko przez chwilę (!), do ocieplenia polewy.

Trochę go zmodyfikowałam, ale planuję przygotować też w oryginalnej wersji :)

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz