KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (2)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Kajmakowiec

Data: 9 Styczeń 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 1 h 
Czas pieczenia: 40 min - 45 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 25.
Wymiary blachy: 23 x 34 cm.

Recenzja

Pyszne ciasto orzechowe przekładane kremem kajmakowym na bazie mascarpone oraz konfiturą porzeczkową - dla przełamania słodkich smaków. Chociaż nie należy ono do najlżejszych i najmniej słodkich ciast, to myślę, że nie jest przesłodzone ani mdłe. Wszystkie zawarte tu smaki bardzo dobrze się ze sobą komponują, dzięki czemu ostateczny efekt jest taki udany :) Smakowało nawet osobom, które nie są wielkimi amatorami kajmaku. Bardzo polecam, zwłaszcza w okresie jesienno - zimowym!

Składniki

Biszkopt orzechowy:

Na poncz:

Na krem kajmakowy:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Na biszkopt orzechowy:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miseczki przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodać zmielone orzechy, wymieszać i odstawić.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Kolejno dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Na koniec dodać wymieszane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia.

Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 160°C przez około 40 - 45 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Krem kajmakowy:

Żelatynę w proszku zalać 90 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.

Schłodzoną śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieścić w misie miksera i ubić na puszysty krem. Dodać masę kajmakową, w kilku turach, cały czas ucierając. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do kremu, cały czas miksując na dużych obrotach miksera***.

Poncz:

Wszystkie składniki ponczu wymieszać.

Wykonanie:

Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, ostrym nożem ściąć sam wierzch, aby poncz lepiej wsiąkał w biszkopt. Kolejno przekroić na 2 blaty jednakowej grubości.

Pierwszy blat ciasta dobrze nasączyć przygotowanym ponczem - ciasto przy dotyku palcami powinno się wydawać bardzo mokre. Biszkopt posmarować konfiturą, na którą następnie wyłożyć i rozsmarować krem kajmakowy. Przykryć drugim blatem ciasta, który nasączyć resztą ponczu. Wierzch posmarować pozostałą masą kajmakową i udekorować orzechami. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Moje uwagi

* Z braku likieru można też przygotować poncz na bazie wódki lub rumu, dodając do niego odrobinę cukru.

** Ewentualnie może być zwykła masa kajmakowa.

*** Można również najpierw dodać do jeszcze lekko ciepłej żelatyny łyżkę kremu kajmakowego i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać kolejne 2 łyżki kremu i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Zaprawioną w ten sposób żelatynę dodać do reszty masy kremowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.

Źródło: zjemto.blog.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz