KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Pomarańczowa Marlenka

Data: 7 Grudzień 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 45 min
Czas oczekiwania: 10 h  - 16 h 
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 18 x 26 cm.

Recenzja

Szybkie i całkiem proste ciasto, do przygotowania którego nie musimy odpalać piekarnika :) Tworzą je dwie naprzemienne warstwy - kakaowe herbatniki oraz rewelacyjny krem budyniowy, wzbogacony o masę kajmakową i pomarańczowy akcent. Nie przypuszczałam, że takie dodatki w popularnym "kremie karpatkowym" mogą stworzyć tak zgraną kompozycję, a wraz z herbatnikami przynieść tak wyśmienity efekt! :) Chociaż masy do przełożenia jest całkiem sporo, to jednak ciasto w żadnym razie nie wychodzi mdłe czy przesłodzone, a dosłownie rozpływa się w ustach! :) Pomarańczowy element w postaci skórki pomarańczy czyni je ponadto nieco świątecznym. Naprawdę bardzo polecam!

Składniki

Na krem budyniowy:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Krem budyniowy:

W rondlu zagotować 800 ml mleka z cukrem i skórką z pomarańczy.

W miseczce zmiksować żółtka, obie mąki i pozostałe 200 ml mleka. Wlać na zagotowane mleko, gotować, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotować minutę, po czym ściągnąć z palnika. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała ona powierzchni kremu (zapobiegnie to wytworzeniu się kożucha). Odstawić do całkowitego wystudzenia.

W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodawać masę kajmakową, stopniowo, łyżka po łyżce, do połączenia. Kolejno dodawać wystudzony budyń, również stopniowo, łyżka po łyżce, miksując cały czas na niskich obrotach miksera, do powstania gładkiej masy budyniowej. Krem podzielić na 5 równych części (można posłużyć się wagą*).

Wykonanie:

W formie prostokątnej o wymiarach 18 x 26 cm ułożyć pierwszą warstwę herbatników, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy. Na nie wyłożyć 1/5 kremu, rozsmarować równomiernie po całości. Czynności powtarzać, aż do ułożenia 5 warstw herbatników i kremu.

Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 10 godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem oprószyć kakao.

Smacznego!

Moje uwagi

* Ja zważyłam najpierw samą miskę, w której miałam przygotowywać krem, następnie miskę razem z gotowym kremem i po odjęciu wagi miski podzieliłam wagę samego kremu na 5. Dzięki temu wiedziałam, ile dokładnie gramów kremu nakładać na każdą warstwę herbatników.

Źródło: gotujebolubie.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz