W rondlu zagotować 800 ml mleka z cukrem i skórką z pomarańczy.
W miseczce zmiksować żółtka, obie mąki i pozostałe 200 ml mleka. Wlać na zagotowane mleko, gotować, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotować minutę, po czym ściągnąć z palnika. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała ona powierzchni kremu (zapobiegnie to wytworzeniu się kożucha). Odstawić do całkowitego wystudzenia.
W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodawać masę kajmakową, stopniowo, łyżka po łyżce, do połączenia. Kolejno dodawać wystudzony budyń, również stopniowo, łyżka po łyżce, miksując cały czas na niskich obrotach miksera, do powstania gładkiej masy budyniowej. Krem podzielić na 5 równych części (można posłużyć się wagą*).
W formie prostokątnej o wymiarach 18 x 26 cm ułożyć pierwszą warstwę herbatników, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy. Na nie wyłożyć 1/5 kremu, rozsmarować równomiernie po całości. Czynności powtarzać, aż do ułożenia 5 warstw herbatników i kremu.
Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 10 godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem oprószyć kakao.
Smacznego!
* Ja zważyłam najpierw samą miskę, w której miałam przygotowywać krem, następnie miskę razem z gotowym kremem i po odjęciu wagi miski podzieliłam wagę samego kremu na 5. Dzięki temu wiedziałam, ile dokładnie gramów kremu nakładać na każdą warstwę herbatników.