KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (12)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Sernik z musem truskawkowym na kakaowym spodzie

Data: 17 Lipiec 2015
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 50 min
Czas oczekiwania: 4 h  - 6 h 
Czas pieczenia: 20 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 16.
Średnica blachy: 26 cm.

Recenzja

Sezon truskawkowy co prawda dobiega już końca, ale póki można jeszcze nabyć te wyśmienite letnie owoce (niemrożone!), warto korzystać i smakować ich w różnorakich postaciach :) Na pewno jedną z nich jest ten oto sernik na zimno (?) z dodatkiem musu truskawkowego, który to nie tylko wnosi do ciasta owocowy akcent, ale i ciekawy wygląd za sprawą "esów-floresów" :) Dzięki śmietanie kremówce serniczek jest delikatny, zaś mocno kakaowy spód zamiast herbatników czy ciasteczek czyni go dodatkowo niepospolitym (i właśnie z uwagi na pieczony spód, nie jest łatwo zaklasyfikować to ciasto tylko do serników na zimno lub tylko do pieczonych :)). Całość doskonale do siebie pasuje i niczego bym nie zmieniała! Bardzo polecam!

Składniki

Na ciasto kakaowe:

Na masę serową:

Na mus truskawkowy:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kakaowe:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miseczki przesiać mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Dodać cukier, wymieszać i odstawić.

Do drugiej miseczki wlać kawę, mleko, olej, wbić jajko i roztrzepać widelcem. Dodać zawartość miski z mąką i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić w formie.

W tym czasie przygotować masę serową i truskawki.

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Żelatynę w proszku zalać 90 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.

Serek kremowy wymieszać z 75 g cukru pudru. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do masy serowej, cały czas miksując na dużych obrotach miksera*.

W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i 1 łyżkę cukru pudru i ubić na puszysty krem. Dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać rózgą lub na niskich obrotach miksera, do połączenia. Ewentualnie można jeszcze dosłodzić masę do smaku.

Mus truskawkowy:

Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować blenderem na gładki mus. Odstawić.

Żelatynę w proszku zalać 30 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Dodać zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać. Zdjąć z palnika i przestudzić.

Wykonanie:

Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na połówki i poprzycinać końce (by mogły prosto stać). Połówki truskawek poukładać na wystudzonym cieście przy brzegu tortownicy, wypukłą stroną do środka. Masę serową wylać do środka, wyrównać. Na wierzch delikatnie wylać mus truskawkowy i wymieszać patyczkiem lub widelcem, robiąc esy-floresy.

Schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny, do całkowitego stężenia masy. Przed podaniem udekorować połówkami truskawek i oprószyć startą czekoladą.

Smacznego!

Moje uwagi

* Można również najpierw dodać do jeszcze lekko ciepłej żelatyny łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać kolejne 2 łyżki masy i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Zaprawioną w ten sposób żelatynę dodać do reszty masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz