Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miseczki przesiać mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Dodać cukier, wymieszać i odstawić.
Do drugiej miseczki wlać kawę, mleko, olej, wbić jajko i roztrzepać widelcem. Dodać zawartość miski z mąką i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić w formie.
W tym czasie przygotować masę serową i truskawki.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Żelatynę w proszku zalać 90 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.
Serek kremowy wymieszać z 75 g cukru pudru. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do masy serowej, cały czas miksując na dużych obrotach miksera*.
W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i 1 łyżkę cukru pudru i ubić na puszysty krem. Dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać rózgą lub na niskich obrotach miksera, do połączenia. Ewentualnie można jeszcze dosłodzić masę do smaku.
Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować blenderem na gładki mus. Odstawić.
Żelatynę w proszku zalać 30 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Dodać zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać. Zdjąć z palnika i przestudzić.
Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na połówki i poprzycinać końce (by mogły prosto stać). Połówki truskawek poukładać na wystudzonym cieście przy brzegu tortownicy, wypukłą stroną do środka. Masę serową wylać do środka, wyrównać. Na wierzch delikatnie wylać mus truskawkowy i wymieszać patyczkiem lub widelcem, robiąc esy-floresy.
Schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny, do całkowitego stężenia masy. Przed podaniem udekorować połówkami truskawek i oprószyć startą czekoladą.
Smacznego!