KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Sernik z Nutellą i truskawkami

Data: 16 Lipiec 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 1 h 30 min - 1 h 40 min
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 16.
Średnica blachy: 22 cm.

Recenzja

Zdecydowanie ponadprzeciętny i wyjątkowo pyszny sernik, który wpisał się na listę moich ulubionych już od pierwszego kęsa :) Połączenie słynnego kremu orzechowego z truskawkami jest nieziemsko udane, a dzięki temu, że warstwa czekoladowa stanowi tylko część sernika, nie jest on nazbyt ciężki ani mdły. Strukturę ma mazistą i bardzo wilgotną, co dla mnie stanowi dodatkowy plus :) Polecam wypróbować go także z wiśniami, co sama koniecznie będę musiała zrobić :) Ogromnie polecam!

Składniki

Na spód:

Na masę serową:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Spód:

Ciasteczka, kakao i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku (można też zmielić same ciasteczka, a następnie wymieszać je z pozostałymi składnikami na spód sernika).

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód formy, wyrównać i dokładnie wklepać w dno. Podpiec w temperaturze 180°C przez około 10 - 15 minut. Wyjąć i lekko wystudzić.

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Truskawki umyć, odszypułkować i większe z nich przekroić na połówki.

Twaróg, śmietanę, jajka i cukier umieścić w misie miksera i zmiksować tylko do połączenia, nie dłużej - zbyt długo miksowana masa serowa niepotrzebnie napowietrzy sernik, który najpierw mocno urośnie, a następnie opadnie. Powinniśmy otrzymać około 1200 g masy serowej. Z całości odjąć 500 g i dokładnie zmiksować je z Nutellą. Do pozostałej masy serowej dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, wanilię i wymieszać.

Masę serową z Nutellą wylać na podpieczony spód, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 150°C przez około 30 minut. Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika i delikatnie, łyżką, wyłożyć na wierzch białą masę serową. W masę delikatnie powciskać truskawki, w odległościach około 2 cm od siebie, układając je stroną z szypułką ku dołowi.

Włożyć do piekarnika i piec dalej w tej samej temperaturze przez około 40 - 60 minut. Powierzchnia gotowego sernika powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Wykończenie:

Schłodzony sernik posmarować dżemem truskawkowym.

Smacznego!

Moje uwagi

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz