Ciasteczka, kakao i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku (można też zmielić same ciasteczka, a następnie wymieszać je z pozostałymi składnikami na spód sernika).
Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód formy, wyrównać i dokładnie wklepać w dno. Podpiec w temperaturze 180°C przez około 10 - 15 minut. Wyjąć i lekko wystudzić.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Truskawki umyć, odszypułkować i większe z nich przekroić na połówki.
Twaróg, śmietanę, jajka i cukier umieścić w misie miksera i zmiksować tylko do połączenia, nie dłużej - zbyt długo miksowana masa serowa niepotrzebnie napowietrzy sernik, który najpierw mocno urośnie, a następnie opadnie. Powinniśmy otrzymać około 1200 g masy serowej. Z całości odjąć 500 g i dokładnie zmiksować je z Nutellą. Do pozostałej masy serowej dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, wanilię i wymieszać.
Masę serową z Nutellą wylać na podpieczony spód, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 150°C przez około 30 minut. Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika i delikatnie, łyżką, wyłożyć na wierzch białą masę serową. W masę delikatnie powciskać truskawki, w odległościach około 2 cm od siebie, układając je stroną z szypułką ku dołowi.
Włożyć do piekarnika i piec dalej w tej samej temperaturze przez około 40 - 60 minut. Powierzchnia gotowego sernika powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Schłodzony sernik posmarować dżemem truskawkowym.
Smacznego!