KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (12)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto serowe z czereśniami

Data: 17 Lipiec 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 55 min
Czas oczekiwania: 6 h  - 10 h 
Czas pieczenia: 1 h 
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 35.
Wymiary blachy: 28 x 38 cm.

Recenzja

Ten wypiek to jeden z tych deserów, które swoim smakiem nie dorównują wyglądowi i zaskakują każdego, kto tylko go wypróbuje :) Choć w tym przypadku trudno mówić, żeby z wyglądu ciasto nie było zachęcające - urocze ogonki czereśni, wystające z masy serowej apetycznie akcentują każdy jego kawałek... Dodatkowe czereśnie, umieszczone pomiędzy warstwą kakaową a warstwą sernikową czynią je jeszcze bardziej wilgotnym i owocowym ciastem. Bardzo polecam, wypróbujcie także z wiśniami! :)

Składniki

Na ciasto kakaowe:

Na masę serową:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kakaowe:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Czereśnie umyć, około 30 sztuk odłożyć na bok wraz z szypułkami. Pozostałe przepołowić i pozbawić pestek**.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao - wymieszać, przesiać i odstawić.

W misie miksera umieścić masło, cukier i cukier z prawdziwej wanilii. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde jajko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Na koniec dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę prostokątną o wymiarach 28 x 38 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Na wierzch ściśle poukładać połówki czereśni, delikatnie powciskać w ciasto.

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Oddzielić żółtka od białek. W misie miksera umieścić masło, cukier i cukier z prawdziwej wanilii. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde żółtko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać mąkę ziemniaczaną, budyń, twaróg i zmiksować do połączenia.

Białka ubić na sztywną pianę***. Do masy serowej dodać ubite białka i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Całość:

Masę serową przelać na czereśnie, wyrównać. Odłożone czereśnie z szypułkami ułożyć na masie serowej w równych odstępach tak, aby każdy kawałek ciasta miał jedną czereśnię.

Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut. Serowa powierzchnia gotowego ciasta powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem.

Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

Moje uwagi

* Można również użyć świeżych wiśni bądź czereśni lub wiśni ze słoika.

** Ja wypestkowałam także czereśnie z szypułkami, przekrawając je delikatnie od przeciwnej strony niż ogonek.

*** Zarówno miska, w której ubijamy białka, jak i ubijaki do piany muszą być idealnie czyste i dokładnie wytarte do sucha. W przeciwnym wypadku piana się nie ubije.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz