KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (12)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Sernik neapolitański

Data: 4 Czerwiec 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 35 min
Czas oczekiwania: 6 h  - 10 h 
Czas pieczenia: 1 h 10 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 16.
Średnica blachy: 22 cm.

Recenzja

Znakomity sernik, który z wyglądu przypominać może popularne 3-warstwowe lody na patyku, bowiem tak samo jak one składa się z czekoladowej, waniliowej i truskawkowej części. Połączenie tych smaków już od dawien dawna jest nieziemsko udane, bo doskonale się nawzajem uzupełnia, dlatego też i sernik nie mógł się nie udać :) Ma niepowtarzalny smak, cudownie kremową strukturę i ciekawy, przyciągający wygląd. Naprawdę bardzo polecam!

Składniki

Na spód:

Na masę serową:

  • 750 g tłustego twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 330 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 3 jajka
  • 1 szkl. drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią (ew. cukru wanilinowego)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1,5 szkl. truskawek (mogą być mrożone - należy je wcześniej rozmrozić na bibułce, która pochłonie nadmiar wody)
Zmień jednostki

Przepis

Spód:

Ciasteczka, Nutellę i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku (można też zmielić same herbatniki, a następnie wymieszać je z pozostałymi składnikami na spód sernika).

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód formy, wyrównać i dokładnie wklepać w dno. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić (powinna pozostać płynna).

Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować blenderem na gładki mus.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową oprócz czekolady i musu z truskawek. Zmiksować tylko do połączenia, nie dłużej - zbyt długo miksowana masa serowa niepotrzebnie napowietrzy sernik, który najpierw mocno urośnie, a następnie opadnie.

Masę podzielić na 3 równe części. Do jednej części dodać przestudzoną do temperatury pokojowej czekoladę i zmiksować, do drugiej dodać mus truskawkowy, zmiksować, a trzecią część pozostawić bez dodatków.

Masę czekoladową wylać na schłodzony spód, wierzch wyrównać. Podpiec w temperaturze 160°C przez około 10 minut. Wyjąć, na wierzch wylać masę neutralną, wyrównać i dalej podpiekać w tej samej temperaturze przez około 10 minut. Wyjąć, na wierzch wylać masę truskawkową i piec w tej samej temperaturze przez około 50 minut. Powierzchnia gotowego sernika powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

Moje uwagi

Zmieniłam trochę sposób przygotowania sernika. We źródle znajduje się również opis historii neapolitańskich deserów.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz