Ciasteczka, Nutellę i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku (można też zmielić same herbatniki, a następnie wymieszać je z pozostałymi składnikami na spód sernika).
Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód formy, wyrównać i dokładnie wklepać w dno. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić (powinna pozostać płynna).
Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować blenderem na gładki mus.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową oprócz czekolady i musu z truskawek. Zmiksować tylko do połączenia, nie dłużej - zbyt długo miksowana masa serowa niepotrzebnie napowietrzy sernik, który najpierw mocno urośnie, a następnie opadnie.
Masę podzielić na 3 równe części. Do jednej części dodać przestudzoną do temperatury pokojowej czekoladę i zmiksować, do drugiej dodać mus truskawkowy, zmiksować, a trzecią część pozostawić bez dodatków.
Masę czekoladową wylać na schłodzony spód, wierzch wyrównać. Podpiec w temperaturze 160°C przez około 10 minut. Wyjąć, na wierzch wylać masę neutralną, wyrównać i dalej podpiekać w tej samej temperaturze przez około 10 minut. Wyjąć, na wierzch wylać masę truskawkową i piec w tej samej temperaturze przez około 50 minut. Powierzchnia gotowego sernika powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego!