KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto adwokatowe bez pieczenia

Data: 18 Kwiecień 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 35 min
Czas oczekiwania: 40 min - 1 h 20 min
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 20 x 30 cm.

Recenzja

Proste, dość szybkie w wykonaniu, a zarazem okazałe i przesmaczne ciasto przekładane :) Tworzą je powtarzające się warstwy herbatników kakaowych i rozpływającego się w ustach kremu adwokatowego. Deser jest w sam raz słodki oraz lekki i delikatny, pomimo sporej ilości masy. Ajerkoniak jest w nim wyraźnie wyczuwalny :) Ciasto najlepiej smakuje po 24 - 48 godzinach, kiedy herbatniki zmiękną, a całość dobrze się "przegryzie". Robiłam je już kilkukrotnie i nadal z przyjemnością będę powtarzać :) Ogromnie polecam, nie tylko fanatykom likieru jajecznego!

Składniki

Na krem adwokatowy:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Krem adwokatowy:

W rondlu zagotować 500 ml mleka z cukrem.

W miseczce zmiksować żółtka, obie mąki i pozostałe 500 ml mleka. Wlać na zagotowane mleko, gotować, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotować minutę, po czym ściągnąć z palnika. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała ona powierzchni kremu (zapobiegnie to wytworzeniu się kożucha). Odstawić do całkowitego wystudzenia.

W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodawać wystudzony budyń, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując cały czas na niskich obrotach miksera, do powstania gładkiej masy budyniowej. Kolejno wlewać cienkim strumieniem ajerkoniak, cały czas miksując, do połączenia.

Wykonanie:

W formie prostokątnej o wymiarach 20 x 30 cm ułożyć pierwszą warstwę herbatników, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy. Na nie wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować równomiernie po całości. Czynności powtarzać, aż do ułożenia 3 warstw herbatników i kremu.

Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem oprószyć kakao.

Smacznego!

Moje uwagi

Komentarze

Dodaj nowy komentarz
Gość
2020-04-07 09:33
Super ciacho????????????
Odpowiedz