Mąkę pszenną przesiać, dodać masło i posiekać szybko nożem do momentu, gdy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać jajko, śmietanę, sól i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
W tym czasie przygotować nadzienie.
Ziemniaki obrać i ugotować. Utłuc lub przecisnąć przez praskę i ostudzić do temperatury pokojowej.
Wszystkie składniki na nadzienie umieścić w misie miksera i dokładnie rozetrzeć, do połączenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, lekko podsypując mąką i wycinać kółka o średnicy 12 cm. Na środku każdego koła umieścić porcję przygotowanego nadzienia. Dokładnie zlepić brzegi placków i uformować jak pierogi, które ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia).
Pierożki przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 - 40 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową.
Smacznego!
* Dałam suszony rozmaryn, do smaku.
** Trzeba uważać, aby nie przesolić nadzienia, bo sama feta też jest słona.