KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (2)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Pieczone pierogi z ziemniakami i serem feta

Data: 8 Październik 2015
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 50 min
Czas oczekiwania: 20 min
Czas pieczenia: 30 min - 40 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 15.
Ilość: 1 blacha

Recenzja

Znakomita wytrawna przekąska i w dodatku dość niepospolita :) Jedna z tzw. "finger food", a więc drobnych smakołyków jedzonych rękoma, bez użycia sztućców. Prezentowałam Wam już pieczone pierogi ze szpinakiem i serem feta, do których ciasto przygotowywane było z ugotowanych ziemniaków. Tym razem jest to zwykłe wytrawne ciasto kruche, wypełnione farszem również składającym się z fety, ale w towarzystwie nie szpinaku, a ziemniaków. Takie nadzienie doskonale pasuje do tego rodzaju wypieków :) Pierogi z tego przepisu "puchną" w trakcie pieczenia, w związku z czym po przekrojeniu sprawiają wrażenie pustych w środku. Mimo to, farszu jest sporo i jest on jak najbardziej wyczuwalny :) To świetna "niesłodka" przekąska, którą możemy zabrać dosłownie wszędzie! Bardzo polecam!

Składniki

Na ciasto kruche:

Na nadzienie:

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania pierogów
Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kruche:

Mąkę pszenną przesiać, dodać masło i posiekać szybko nożem do momentu, gdy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać jajko, śmietanę, sól i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

W tym czasie przygotować nadzienie.

Nadzienie:

Ziemniaki obrać i ugotować. Utłuc lub przecisnąć przez praskę i ostudzić do temperatury pokojowej.

Wszystkie składniki na nadzienie umieścić w misie miksera i dokładnie rozetrzeć, do połączenia.

Wykonanie:

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, lekko podsypując mąką i wycinać kółka o średnicy 12 cm. Na środku każdego koła umieścić porcję przygotowanego nadzienia. Dokładnie zlepić brzegi placków i uformować jak pierogi, które ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia).

Pierożki przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 - 40 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową.

Smacznego!

Moje uwagi

* Dałam suszony rozmaryn, do smaku.

** Trzeba uważać, aby nie przesolić nadzienia, bo sama feta też jest słona.

Źródło: whiteplate.com.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz